19 december. Koltrastar och småfåglar i Fågelparadiset

Jag fotograferade skata, pilfink, gråsparv, blåmes, talgoxe och koltrast.

Det har varit ett långt uppehåll i min rapportering från Trekanten. Anledningen är att jag själv befunnit mig i Andalusien i södra Spanien. Där var ganska soligt och 15-20 grader varmt. Kanske blir det så småningom en reseberättelse därifrån.

Men vi hörde både på SVTworld och internationella nyhetsprogram om kyla och snökaos i Sverige. Då uppskattade vi verkligen klimatet där nere.


Vid hemkomsten möttes vi av ett gråmulet väder någon grad över noll med ett tungt, blött, heltäckande snötäcke. Och så fortsatte det till jag idag gjorde min första promenad
efter hemkomsten. Då var det nollgradigt och snöade lätt.

Ett tungt, blött, heltäckande snötäcke låg över Trekanten
På sofforna såg man hur tjockt snötäcket egentligen var
Det här kan vara ett tecken på dålig iskvalité
Snön på träden gavspännande konturer

Eftersom snön föll medan sjön frös till is kan man förvänta sig att isens kvalité blir dålig åtminstone i början av vintern. Jag tyckte mig se tecken till det ute på isen.

Skator i Trekantsparken
I Trekantsparken såg jag bara skator. Men det var ganska många av dem. De flesta höll till i träden vid stranden. En del fanns av dem också bland de olika buskagen i parken.
Skata i Trekantsparken

Blåmesar, pilfinkar, gråsparvar och koltrastar i Fågelparadiset
Jag förväntade mig att se många småfåglar i Fågelparadiset. Och det gjorde jag. Framför allt koltrastar och pilfinkar fanns det fler av än jag trott.
Pilfinkar i Fågelparadiset
Pilfink i Fågelparadiset
Blåmes i Fågelparadiset
Blåmes och pilfinkar i Fågelparadiset

Talgoxar, blåmesar och koltrast vid Matningsviken

Den senaste tiden har man tydligen hängt upp en del nät med talgbollar även i buskagen utefter Trekants-stranden. De flesta av dem var nu tomma. Men i buskaget närmast Matningsviken fanns det lite talg kvar. Några talgoxar och blåmesar åt av dem. En koltrast satt i snön under och väntade på nedfallna rester.
Talgoxe vid Matningsviken