Agra

Agra grundades omkring år 1500. Staden hade sin kulturella blomstringstid under stormogulerna. De härstammade från Timur Lenk, som härskade över stora delar av Centralasien från Samarkand. Stormogulernas eget välde omfattade större delen av nuvarande Indien, Pakistan och Afghanistan.

Stormogulena förlade sin huvudstad till Agra under åren 1586-1658. De tog från Centralasien med sig hit och förfinade såväl den muslimska religionen som kulturen och byggnadsstilen. De efterlämnade en rad fantastiska byggnadsverk i Agra och dess omgivningar. Många finns numera med på FN:s lista över världsarvet.

Taj Mahal
Det mest kända av dem är Taj Mahal. Det är i mitt tycke också det vackraste och mest harmoniska. Det är ett mausoleum som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Byggnationen påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. Det räknas numera som ett av världens sju nya underverk.


Själva mausoléet är uppfört i vit marmor med dekor av infällda ädelstenar. Det utgör fasaden mot floden Yamuna till en 300x300 meter stor trädgård, kringgär-
dad av andra byggnads-
verk i röd sandsten.

Mausoléet med dammen i förgrunden. Till vänster om mausoléet ligger
moskén


Bland de andra byggnadsverken finns en moské och ett gästhus, som flankerar mausoléet, en portalbyggnad mitt emot dem samt diverse mindra andra byggnader, allt sammanbundet av en krenelerad mur. Som en axel i anläggningen ligger en lång smal damm mellan portalbyggnaden och mausoléet. Trädgården är i övrigt uppdelad i olika sektorer enligt ett bestämt mönster.

Hela anläggningen föreföll mig så vacker och harmonisk att den gav mig en stor inre ro trots den heta, fuktiga luften och ett stort antal besökare. Se fler bilder

Det Röda Fortet


Det Röda Fortet uppfördes i röd sandsten under slutet av 1500-talet när stormogulen Akhbar den Store gjorde Agra till huvudstad. Muren runt fortet är 2,5 km lång och ca 21 meter hög med vallgrav nedanför. Från början var det en rent mlitär anläggning, men med tiden har tillkommit flera palats och moskéer inom murarna.

Ett av palatsen
Interiör i ett av palatsen

En av moskéerna

Fatehpur Sikhri


Fathepur Sikhri
(Segerstaden) fyra mil från Agra byggdes av Akhbar den store vid mitten av 1500-talet för att bli huvudstad i hans rike. Det omfattar ett stort palatsområde och en av Indiens största moskéer.

Det övergavs dock snart p g a vattenbrist och har stått i stort sett oanvänt sedan dess. I stället förlade Akhbar sin huvudstad till Agra.

Sammanträdesbyggnad i Fatehpur Sikhri

Agra idag


Agra har idag ca 1,5 miljoner invånare. Staden såg i mina ögon ut som ett Delhi i miniatyr, dock utan stora paradgator och upphöjda motorvägar. Trafiken, åtminstone i lågtrafik fungerade ändå, så det måste finnas betydligt färre bilar här. Och fler kor och åsnor på gatorna.


Hantverk o dyl


Agra är känt för sina hantverks-
traditioner. Där framställs bl.a. läder-, textil- och metallarbe-
ten. Vi besökte flera ställen där man framställde och sålde hantverks-
produkter,
bl a mattor, broderier, steninlägg-ningar och läderarbeten.


Vid hotellpoolen
Eftersom vi inte var särskilt intresserade av att köpa något tog vi en motorriksha tillbaka till hotellet för att åtminstone en liten stund kunna utnyttja det lyxiga hotellets faciliteter t ex deras swimmingpool. Det var skönt i den tryckande värmen. Och spännande p g a alla fåglar och annan som fanns runt omkring.
Smutsgamsunge på hotelltaket vid poolen

Papegoja vid poolen


Hotellanställd med tam apa