Staden Leh i regionen Ladakh


Leh [lei], stad i den av Indien kontrollerade delen av delstaten Jammu och Kashmir; 49 200 invånare. Staden, som är en knutpunkt för karavantrafik, är belägen 3 520 m ö.h. i Indus dalgång i Himalaya och därmed en av de högst belägna stadsbosättningarna i världen. (Nationalencyklopedin)

Leh är en stad i Ladakh som en gång var huvudstad i det ladakhiska kungadömet i Himalaya. Staden är belägen i den indiska delstaten Jammu och Kashmir vid floden Indus.

Staden är ett regionalt centrum för tibetansk kultur och domineras av det ruinerade Leh-palatset i dzong-stil där kungafamiljen residerade. Palatset var en miniatyr av Potala-palatset i Lhasa. Leh är beläget 3500 meter över havet och hade 27 513 invånare år 2001 (Wikipedia).
Utsikt från vår hotellterrass

Karavantrafiken fortgår än i dag, om än med lastbilar i stället för åsnor och kameler. I övrigt lever folk här sedan gammalt av boskapsskötsel. Mest rör det sig om kor, får och getter med åsnor och jakar som dragdjur. Sommartid betar djuren högt uppe på bergssidorna. Vintertid tas de hem till ladugårdar. Se bildgalleri

Numera ger den militära närvaron och turismen ett välbehövligt tillskott till stadens försörjning.


En stor del av stadens liv kretsar kring huvudgatan Main Market. I dess ena ända ligger den största moskén snett nedanför det kungliga palatset.

Gatan kantas av små butiker. På trottoarerna sitter försäljare av främst lokalt odlade grönsaker. Trafiken är inte särskilt tät men blandad.


Till höger om moskén, nedanför palatset ligger Gamla Stan. där försäljning och tillverkning mer för den lokala befolkningen.
Tygfärgning i Gamla Stan Slakteributik i Gamla Stan


Vattnet från bergen leddes till viss del i kanaler intill gatorna genom staden. Det vattnet användes ofta till tvätt men också t ex till försäljning.

Här kan du se ett bildgalleri på människor vi mötte i Leh och dess omgivningar.