3 april, Påskafton, Till Vinterviken och Örnsberg

Jag såg rödhake, sädesärla, grönfink, stare, ringduva, blåmes, gräsänder, skrattmåsar, fiskmåsar och skator. Jag hörde också bofinkar. Det var således en lyckosam promenad med många nya bekantskaper för året.

Åven idag var det strålande vårväder med sol och temperatur på över tio grader.

Vi gick ut vid ettiden. Det fanns många gräsänder i eller invid de små remsorna med öppet vatten utefter stranden. Ovanför gräsmattorna svävade måsar, mest fiskmåsar men också en och annan skrattmås, på jakt efter föda, som nu töat fram. även ute på isen satt en del måsar.
Vi fortsatte i dalgången bort emot Vinterviken. Här hördes ringduvor och bofinkar från skagspartierna på båda sidor om dalgången. De var så många att jag inte kunde lokalisera någon enskild fågel.

Men här, liksom utefter hela promenaden fanns inte bara fåglar. Jag kunde fotografera vårblommor och fjärilar, ja t o m en spindel, visade det sig.
Nässelfjäril vid krokus
Nässelfjäril

Påfågelsöga

Bland Vintervikens Trädgårdar fick jag syn på en rödhake, årets första. Där fanns också en blåmes, som klängde runt i ett träd.

I Hägerstenshamnen fanns lite öppet vatten kring en motorbåt, som låg med motorn igång. I det hade några gräsänder samlats. Det såg ut som om de hade börjat para ihop sig inför våren.

I Hägerstens-
hamnen fanns lite öppet vatten kring en motorbåt, som låg med motorn igång. I det hade några gräsänder samlats. Det såg ut som om de hade börjat para ihop sig inför våren.

I ett träd bland bostadshuseni närheten satt en grönfink alldeles stilla. En annan flög omkring i trädet bredvid.

På en gräsmatta bredvid gångvägen mot Örnsberg såg jag årets första sädesärla. åtminstone för mig. Andra har sett sädesärlor tidigare och rapporterat in det på "Iakttagelsen från besökare". Tack för det, jag hoppas få fler vårtecken där.

Ett skatpar höll på med början till ett nytt bo bredvid gångvägen. jag kunde följa en av dem från det den bröt av en kvist till dess den placerats i boet och byggherren stolt såg sig omkring för att motta beundran från partnern.
Skatan bryter loss en kvist
Den tar kvisten i näbben och flyger iväg

Den placerar kvisten i botten på boet

PS: Från den 4 april, Påskdagen


På en kort promenad på påskdagen såg jag min första stare för året. Andra har ju sett den tidigare, som framgår av "Iakttagelser från besökare". Den här satt i en trädtopp nära servicehuset.

Jag fotograferade också en ringduva vid stranden nedanför sluttningen mot Nybohov.