18 april, Kring Trekanten och Gröndal

Jag såg knipor, viggar, strandskata, sädesärla, sothöns, gräsänder, skrattmåsar, fiskmåsar, ringduvor och koltrastar.

Isens svanesång
I onsdags hade isen börjat släppa kontakten med land vid badet. Jag skrev då att sjön snart skulle bli isfri. I lördags var den det. Men att det skulle gå så fort trodde jag inte då. Så här såg det ut från min balkong.

Torsdag eftermiddag

Fredag eftermiddag

Lördag förmiddag - isfritt

Nya fåglar - knipor och viggar - i sjön

När vi idag tog en ny promenad vid ettiden var det som tidigare i veckan relativt varmt - åtta grader - och soligt. Det fanns fortfarande massor av måsar, mest skrattmåsar. Men nu simmade de i stället för att gå på isen. Många flög också omkring uppe i luften.


Vid Trekants-
stranden såg jag ett par knipor. Det var möjligen samma som setts vid badet tidigare i veckan.

De var svåra att fotografera eftersom de låg bland grenar, som sträckte sig ut över vattnet och oupphörligen dök efter mat.


I sjön fanns också gräsänder och fler sothöns än jag tidigare sett så här års. Åtminstone ett par, det vid Matningsviken, hade redan börjat bättra på fjolårsboet. Men ännu så länge har jag inte sett någon svan. Det ska bli spännande att se om det dyker upp någon, och i så fall vem det är. Aloe eller någon annan?


Vid Trekants-
stranden fanns också två par viggar, som ivrigt putsade sin fjäderdräkt. Även bland och utanför pilarna vid Nynäs fanns flera viggar.

Så har även jag sett och fotograferat de fåglar andra har rapporterat om tidigare i veckan.

Den sädesärla, som satt på en trädgren ut över vattnet får väl också räknas till fåglarna i sjön.

Vårblommor - tussilago, scilla och vårlök
Kring Trekanten hade det kommit ännu fler tussilago, scilla och vintergäck. I Gröndalslunden, som vi gick till från badet, blommade också vårlök. I några av buskagen där såg löven ut att vara färdiga att spricka ut.
Tussilago vid Trekanten
Scilla nedanför Terrassen

Vårlök i Gröndalslunden

Fåglar längre från sjön
Gröndalslunden föreföll full av ringduvor. Flera av dem uppvaktade ivrigt varandra. Den på bilden till höger verkade dock mer intresseras av att äta ekollon. Där fanns också koltrastar, talgoxar och bofinkar.


På hemvägen såg jag strandskatan på taket vid Ahlsells. Den satt precis på takkanten och verkade njuta av solen medan den då och då putsade fjäderdräk-
ten.

När jag åt middag framåt sju var den fortfarande kvar på taket, fast nu längre in.