2 april, Långfredagen, Runt Trekanten

Runt Trekanten såg jag gräsänder, skrattmåsar, fiskmåsar, nötväcka, trädkrypare, talgoxar, skator, ringduvor, snöskator och koltrastar.

Den senaste tiden präglades av plusgrader, ibland upp emot 10 grader. Det var oftast mulet och relativt vindstilla. Värmen medförde att snön försvann snabbt, såväl från isen som från marken.

När vi gick ut på långfredagen såg vi för första gången de tydliga vårtecknen. Isen hade börjat släppa utefter Trekantsstranden. Snödroppar och krokus blommade för fullt vid stenmuren nedanför Terrassen. Blåsipporna på det stället vi brukar se dem stod redan i knopp. Vi såg videkissar på väg att spricka ut fullständigt.

Även djurlivet hade "blommat upp". Jag såg årets första fjäril - en citronfjäril - redan på Liljeholmsterrassen. Tyvärr var jag inte beredd, så det blev ingen bild där. Inte heller på den ringduva, som satt i ett träd i Trekantsparken.

Nere vid sjön började isen släppa kontakten med stranden. Där fanns det en hel del gräsdander och skrattmåsar. De var gott om såväl skratt- som fiskmåsar ute på isen. En del måsar kretsade också över parken.

Nere vid sjön började isen släppa kon-
takten med stranden. Där fanns det en hel del gräsänder och skratt-
måsar. De var också gott om såväl skratt- som fiskmåsar ute på isen. En del måsar kretsade också över parken.

Isen höll på att släppa kontakten med land även utefter Trekantsstranden. Här fanns fler gräsänder.

Uppe på Terrassen sjöng en talgoxe för fullt. därfanns också andra talgoxar liksom koltrastar och snöskator. I det stora trädet intill vägen satt idag såväl en snöskata som en nötväcka och en trädkrypare. Den senare har jag inte sett här på några år. Men det är kanske inte så konstigt, den är rätt svår att upptäcka. Tänk att i samma träd hitta Sveriges enda två fåglar, som kan klättra på en trädstam med huvudet nedåt.

På sluttningen mot Nybohov var det nu barmark. Bäcken porlade friskt. Här vimlade det av koltrastar och snöskator. Ovanför oss svävade några ringduvor. andra satt i träden runt omkring och kuttrade. Jag hörde en del smågåglar, men fick aldrig syn på någon.