24 juni. Svanungarnas midsommarafton och fler sothönsungar

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, fiskmås, ringduva, skata, sädesärla och bofink.

Vädret på midsommaraftonen var i mitt tycke ovanligt behagligt, särskilt under vår promenad. Himlen var täckt av ljusa moln, det var helt vindstilla och temperaturen låg kring 20 grader. Det var precis lagom mycket folk ute runt sjön för att det skulle kännas helt harmoniskt.

Svanungarnas midsommarafton
Eftersom jag ofta kommer att skriva om svanarna känns det otympligt att skriva om dem på ett så opersonligt sätt som "hanen" och "honan". Vi har redan börjat tala om hanen som Svante så det tänker jag börja med här också. Vi har ännu inget bra namn på honan men jag hoppas att få in bra förslag från er. I den förra familjen här hette hanen Aloe och hans tre honor Vera, Elsa resp Svea.

Jag kunde följa svanfamiljen under hela dagen från min balkong. De rörde sig huvudsakligen mellan Badet och Bron med enstaka utflykter utefter träden kring Anticimex.

På vår promenad träffade vi på dem mitt emellan Badet och Bron. Och naturligtvis var det kring dem mest folk hade samlats. Liksom förra gången låg Svante närmast land och höll koll på människorna och eventuella hundar medan ungarna låg närmast honan. Som ni ser på bilderna här övervakade båda föräldrarna rigoröst. På filmen ser ni hur ungarna äter själva av gräset i strandkanten.


Nu fyra sothönsungar i Blommensbergsviken
Jag skrev från förra promenaden att jag då bara såg en sothönsunge i Blommensbergsviken. Idag såg jag direkt en sothönsunge i boet inne bland träden.


Jag blev därtför mycket överraskad när jag såg ytterligare tre ungar komma ut ur lövverket tillsammans med föräldrarna. Två höll sig till en början mest till den ena föräldern och två till den andra. Så småningom började de dock simma över öppet vatten mellan föräldrarna. Tre av dem började sedan balansera på en gren i vattenytan.


Även här samlades det då en hel del folk.

Sothönsungen vid Trekantsparken var ute och simmade med sina föräldrar och blev matad av dem. Jag hörde men såg inte sothönsfamiljen vid Grillplatsen. Det var likadant på förra promenaden. Det var alltså ganska länge sedan jag såg dem.

Andra fåglar jag såg
På vår promenad fotograferade jag också de här fåglarna.
Fiskmås vid Trekantsparken Ringduva i Trekants-
parken
Skata och sädesärla på Bron

Sju midsommarblommor


Eftersom det var midsommar ville jag också passa på att bjuda på sju blommor att lägga under huvudkud-
den. De var kanske inte de klassiska midsommar-
blomstren utan vad som fanns runt den här sjön den här midsom-maren.

Rödklöver
Vitklöver Hundkäx Rölleka