11 juni. Två nya kullar med andungar. Förändringar på taket.

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, gräsand, skrattmås, fiskmås, gråsparv, koltrast och strandskata.

Värmeböljan har fortsatt
Värmeböljan har fortsatt hela veckan med undantag för ett tag i onsdags. Då kom en kallfront med ett kortvarigt regn in just när jag var ute för att fotografera. Så det blev ganska få bilder och inget eget dagboksblad då.

Men sedan kom värmen snabbt tillbaka. Idag var det 28 grader när jag gick ut vid tvåtiden. Nästan överallt kring trekanten var människor ute och solade och badade. Fåglarna i sjön höll sig dock huvudsakligen i skuggan under träden.

Fortfarande en sothönsunge vid Trekantsparken
Jag började som vanligt min promenad vid stranden vid Trekantsparken. Jag blev lite orolig när jag såg båda sothönsföräldrarna uppe på land för att bli matade och undrade var ungen fanns. Men när jag såg att båda snabt tog varsin brödbit och försvann direkt mot den yttersta grenen på träden vid stranden här gissade jag att deras unge låg i skydd där. Jag kunde inte se den men tog en bild på måfå rakt ut dit. Och se - på bilden till höger syns ungen tydligt.


Naturligtvis tittade jag till den här sothönsfamil-jen även på hemvägen. då satt ungen på den trädstam ungarna här brukar sitta på. Den här gången pågick ingen matning, så en vuxen sothöna fanns i närheten medan den andra sökte mat till dem på annat håll.

Gråsparvarna är tillbaka hos Sportfiskarna
Tidigare år brukade det vara fullt med gråsparvar som boade under taket på sportfiskarnas hus. Men de har varit helt borta därifrån sedan man högg ner de buskage intill, som de också brukar hålla till i. Men idag såg jag för första gången sedan dess att det på nytt fanns några gråsparvar under taket. men det är väl för sent för dem att boa där i år.

Minst tre ägg i svanboet
En av svanarna hade varit borta vid Trekantsparken för att bli matad. När den var så mätt att den inte längre tog emot mera bröd simmade den hemåt. På vägen mötte den tre änder, som satt i strandkanten.


Jag blev lite orolig när jag såg att den andra svanen inte låg i boet. Den var inne vid stranden där för att leta mat. men det var väl så varmt att den vågade lämna äggen för en stund. för det fanns ägg i boet. Jag kunde inte se dem, men fotografierna visade på minst tre ägg.


Den andra svanen kom strax därefter dit och någon av svanarna gick upp i boet, putsade sig, vände på äggen och lade sig tillrätta. Allt är alltså fortfarande i sin ordning där. Och om någon vecka är det väl dags för äggen att kläckas.

Två nya kullar med andungar vid Grillplatsen
Vid Grillplatsen träffade jag på inte bara en utan två kullar med andungar jag inte sett tidigare. båda kullarna såg ut att vara nästan nykläckta. Den ena, med sex ungar, låg uppe på land med de flesta ungarna under mamman till dess hon reste sig och tog dem med sig ut under träden.

Den andra, med åtta ungar, kom simmandes utefter land och ut på det öppna vattnet vid Grillplatsen. Några ungar stannade dock kvar i skydd av träden.

En aggressiv andhane förföljde och trakasserade samtidigt ytterligare en andhona, som inte hade några ungar.

Sothönskullen vid Grillplatsen hade nu bara fem ungar


Mitt bland de båda andkullarna dök också den sothönsfamilj, som brukar hålla till här, upp. sist jag såg dem här fanns det sex ungar. Nu var det bara fem kvar såvitt jag kunde se. De simmade också ut på den öppna vattenytan och övade dykning nära stranden. en vuxen sothöna dök före och ungarna försökte göra samma sak.


Det verkade som om de kom ner mot botten, men ännu så länge inte kunde hålla sig nere så länge att de han hitta något att äte. mern det kommer väl snart.Det verkade som om de kom ner mot botten, men ännu så länge inte kunde hålla sig nere så länge att de han hitta något att äta. Men det kommer väl snart.

Sothönsen i Blommensbergsviken har nog också fått ungar
Sothönsboet i Blommensbergviken var nu tomt. jag tyder det så att ungarna kläckta även här, men att de höll sig dolda i det mycket täta lövverket här.

Skönsjungande koltrastar på sluttningen
En koltrast vid Södra Stranden sjöng så kraftigt och varierat att jag nästan trodde att det var en näktergal. Men när jag lyssnade riktigt noga hörde jag en annan koltrast högre upp på sluttningen. De hade en slags växelsång där de upprapade varandras fraser.

Svärdsliljan vid bäckmynningen blommade för fullt. Det gjorde också hundkäx och smörblommor högre upp på sluttningen.
Svärdsliljor vid bäckmynningen Hundkäx på Sluttningen Smörblomma på Sluttningen

Skrattmåsar och fiskmåsar turas om på favoritgrenen


När jag rundat Trekanten slog jag mig ner en stund vid stranden vid Trekantspar-ken. Två skrattmåsar hade då slagit sig ner på en gren mitt framför ögonen på mig som för att visa upp sig. Men strax därefter hade de ersatts av tre fiskmåsar, som nästan precis likadant.


Strandskatorna och fiskmåsarna på taket bjöd på såväl dåliga som goda nyheter
På morgonen såg jag den kvarvarande strandskateungen ligga livlös mitt på taket. en av föräldrarna satt på muren intill och syntes sörja. Den låg kvar även på eftermiddagen.

Men då fick jag till min överraskning se de båda fiskmåsungarna, som jag inte sett på länge, springa omkring på taket i hälarna på den ene av föräldrarna. Den andra satt på muren och tittade på. Så de levde i alla fall båda två.
Sothönan stack direkt till ungen med brödet
Jag lyckades få med sothönsungen på bild utan att se den
Sothönsungen på trädstammen
Gråsparvarna var tillbaka under taket hos Sportfiskarna
Svanen passerade några andhanar på vägen hem till boet
Svanen klev åter upp i boet och började putsa sig
Andhona med sex ungar på land vid Grillplatsen
Andhona med fem av sina åtta ungar. Den aggressiva andhanen längre ut trakasserar en annan andhona
En av sothönsungarna har dykt
Sothönskullen samlad på ytan
Skönsjungande koltrast vid Södra Stranden
Två skrattmåsar på grenen vid Trekantsparken
En av fiskmåsarna på grenen
Sista strandskateungen livlös på taket
Två fiskmåsungar fulla av liv