16 juni. Tre nya kullar med gräsandsungar

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, gräsand, skrattmås, fiskmås, stare, sädesärla och strandskata.

Slut på värmen
Värmeböljan tog slut i helgen. Sedan dess har det varit mest mulet och en hel del regn. Nattemperaturerna gick ner till drygt 10 grader medan temperaturen på eftermiddagarna hamnade kring 16-17 grader. Det blåste också ganska mycket.

När jag gick ut idag hade blåsten upphört helt. Det var fortfarande grått även om temperaturen successivt närmade sig tjugogradersstrecket. Luften var dock mycket fuktig. Jag såg att det kom regndroppar ute på sjön även om jag inte fick några på mig själv. Men det var så kvavt att det, trots den relativt låga temperaturen, kändes som ett våtvärmande omslag.

Ännu inga svanungar


Jag gick främst ut för att se om svanarna fått några ungar ännu. Det hade de inte. Som vanligt låg en av dem i boet medan den andra stod och glassade och blev matad vid Badet. Men jag såg en hel del annat spännande så det blev ända en lyckad promenad.


Tre nya kullar med gräsandsungar

Jag har ju klagat på att det bara blev en kull med andungar i maj, åtminstone som jag såg. Men nu har de tydligen kommit, allihop på en gång. På förra promenaden såg jag två nya kullar. Idag blev det tre till. Den första såg jag hos Sportfiskarna. Den innehöll fem ungar, som simmade så nära land att de oftast gömdes av gräset på sluttningen.


Vid Badet fanns en kull med fyra ungar, som blev ivrigt matade av några barn där. Det märkliga med den här kullen var att två av ungarna var mycket ljusa medan de andra två var ganska mörka. Alla ungarna i en kull brukar ju annars vara ganska lika.


Den tredje kullen, med fem ungar, fick jag syn på i Blommensbergsviken när den förflyttade sig från ett skyddande lövverk till ett annat.

En flock starar, vuxna och halvvuxna ungar, höll till vid Blommensbergsviken


Vid Blommens-bergsviken såg jag ett tjugotal fåglar, som jag först hade svårt att avgöra om det var starungar eller koltrastungar. Men när jag hittade en del vuxna starar bland dem antog jag att det var några starfamiljen med alla deras halvvuxna ungar, som slagit sig ihop. En snöskata satt intill och iakttog dem.


En sädesärla badade vid bäckmynningen
Vid bäckmynningen satt en sädesärla på en sten. Plötsligt flög den ner och tog ett dopp mellan stenarna innan den flög upp på en annan sten.

Sothönsungarna växer till sig
Sothönskullen vid Grillplatsen låg nu och dök efter mat alldeles intill det nya svanboet. Alla ungarna såg också ut att delta i dykandet.

Inte heller idag såg jag några sothöns - vare sig vuxna eller ungar - i Blommens-
bergsviken. Jag utgår dock ifrån att det har kläckts ungar även där och att familjen hållit sig dold i det mycket täta lövverket där när jag passerat.

På utvägen såg jag heller inte till sothönsungen vid Trekantsparken. Jag tog dock på måfå ett kort mot det ställe jag vet att den brukar finnas och visst fanns den där.

På hemvägen såg jag dock en av de vuxna sothönsen med ungen, för första gången ute på öppet vatten, ganska nära land. Den vuxne hämtade mat på botten som den matade ungen med. Men tydligen var det huvudsakligen en lektion i att leta mat på egen hand, för efter ett tag låg de bredvid varandra och båda åt egenhändigt upphämtad mat.
Sothönsungen fanns på
sin vanliga plats
Pedagogisk matning Kan nästan själv


Det här pågick till dess någon började mata fåglar en bit därifrån. När sothönsen upptäckte det glömde de alla pedagogiska föresatser. Båda vuxna gav sig in i det kaos av skrattmåsar, gräsander och andra fåglar, som slogt om brödbitarna där. Ungen blev först liggande kvar en bit därifrån. De vuxna sothönsen kom ut med en del av det de fick tag på till ungen. Men snart gav sig ungen också in i röran och blev matad på plats.

Sothönsungen mitt i röran

Emellanåt kom dock skrattmåsar emellan och stal bitarna ur näbben på sothönsungen.

Nya omkastningar bland strandskator och fiskmåsar på taket till Ahlsells
Jag har tydligen dragit många förhastade slutsatser av vad jag sett på taket till Ahlsells. Det jag såg idag klarade ut en hel del av missförstånden.

En av fiskmåsungarna upptäckte den fiskmås, som legat död på taket sedan april. Den kallade snabbt dit brorsan (eller syrran) för att få hjälp i undersökningen. Samtidigt kom en strandskateunge gåendes förbi och ställde sig att undersöka något annat strax bredvid.
Vad är det där för
konstigt?
Du, kom hit och kolla. Vad tror du det kan vara?

Alltså lever båda fiskmåsungarna och en av strandskateungarna. Den strandskateunge jag upptäckte livlös på taket förra veckan måsta alltså vara den unge jag inte sett de senaste 3-4 veckorna. Den måsta alltså ha legat död på taket långt innan jag upptäckte den.

Nytt angrepp av häggspinnmal?
För några år sedan hade vi ett angrep av häggspinnmal kring Trekanten. Det vävde in nästan alla häggarna - och en hel del andra träd också - i ett som nät, som delvis kvävde träden. De åt också upp alla bladen på träden. Även om de flesta träden hämtade sig efter angreppet såg det hemskt ut när det pågick.

Jag kom att tänka på det när jag idag passerade det lilla nätet till höger vid det gamla Svanboet. Det är väl inte något sådant angrepp som är på gång nu igen?

Blodnäva och stinknäva


Intill gångvägen utefter Södra Stranden växte ett vackert bestånd av blodnäva. Alldeles intill växte ett bestånd av stinknäva. Den är kanske inte lika vacker men jag tycker ändå att den förtjänar ett bättre namn. Båda är släktingar till skogsnävan eller som vi normalt kallar den midsommar-blomster.