26 september. Kråkor, skator, stadsduvor och gråsparvar i Trekantsparken

Jag fotograferade kråka, skata, stadsduva, gråsparv, sothöna och gräsand.

Det var sol på förmiddagen men mulnade på kring lunch. När jag gick ut vid tvåtiden var det jämnmulet, men solen skymtade faktiskt fram mot slutet av promenaden. Det var nästan vindstilla. Temperaturen låg kring 18 grader.

Sommar eller höst?


Vi är alltså vid den tidpunkt på året då sommaren är på väg att gå över i höst. Frågan är bara när.

Temperaturerna pekar på att det fortfarande är sommar med dygnsmedel-temperaturer på väl över 10 grader. Och visst finns det en del sommarblommor kvar. T o m med aktiva insekter.

Svampar vid Södra stranden

Å andra sidan har vädret den senaste månaden varit ganska grått och regnigt. Trädens löv övergår alltmer i gult och rött. Bären lyser rött på träd och buskar. Det finns gott om svampar runt sjön även om tyvärr få av dem är ätliga (åtminstone om man kommer ut så sent på dagen som jag brukar göra). Trots sommarvärmen ser det alltså ut som höst, tycker jag.

Gräsänder och enstaka sothöns i sjön


Det var som vanligt få fåglar i sjön. Jag såg sex gräsänder vid Trekantsparken och ytterligare fem tillsammans med två sothöns hos Sportfiskarna. Så småningom såg jag också tre gräsänder i Sjögräsbältet (eller f d Sjögräsbältet ska jag kanske skriva eftersom det inte verkar finnas något sjögräs kvar där efter behandlingen av bottnarna i sjön.


Kråkor, skator, stadsduvor och gråsparvar i Trekantsparken

Som vanligt numera fanns det fler fåglar i Trekantsparken än i sjön. Några kråkor höll till vid Fruktparken. Några stadsduvor letade mat nära tunnelbanan. Ganska många gråsparvar satt på muren vid vändplanen och hoppades på kvarglömda matsmulor från dem som åt där.
Gråsparvar som hoppas på något ätbart vid vändplanen vid Tunnelbanan

Skator fanns runt omkring i parken. En av dem satt vid vändplanen. Förutom att fjäderdräkten verkade lite "ovårdad" såg den konstig ut kring ögonen. Var den angripen av någon sjukdom el dyl kanske?