5 februari. Råtta i Doftparken

Jag fotograferade skrattmås, blåmes, gråsparv, pilfink, talgoxe, skata, snöskata och koltrast.

Kall vacker vintersöndag men med tunna moln på eftermiddagen


Det var en kall natt - -19 grader - men solen på förmiddagen värmde rejält. Vid lunchtid täcktes dock himlen av en tunn molnslöja. På eftermiddagen låg temperaturen kring -7 grader. en ganska råkall vind drog över sjön. Trots det fanns det en hel del skid- och skridskoåkare ute liksom ännu fler som promenerade såväl på isen som på gångvägarna runt omkring.


Trots det kalla vädret höll källådern från sluttningen sjön isfri där den kom upp ur sjön.

Jag fick en förfrågan om det kunde vara en strömstare som en besökare sett vid bäcken. Det kunde det viss det. Det är i sådana miljöer som på bilden till höger som de brukar vistas i på vintern. Under förutsättnig att det finns insekter och annat ätbart på botten, vilket kan vara mer tveksamt längre upp i bäcken.

Blåmes, snöskata och skrattmås i Trekantsparken


När vi svängde in i Trekants-parken från vändplanen vid tunnelbanan satt en ensam blåmes och kvittrade ihärdigt.

En snöskata satt i ett träd längre fram.

Över alltihop svävade en ung skrattmås på jakt efter något ätbart i snön.

Blåmes i Trekantsparken

Koltrastar och gråsparvar samt en och annan pilfink och skata vid Fågelparadiset
Gråsparv och koltrast, båda hanar, i Fågelparadiset

Vid Fågelparadiset var det som vanligt mycket gott om koltrastar, som syntes mest, och gråsparvar, som var flest. Jag fick också med en pilfink och en skata på mina bilder.

Talgoxe och snöskata vid Matningsviken
Det hördes ett intensivt tjattrande från buskagen närmare restaurangen men ingen fågel satt så till att det blev några bilder.

I buskaget vi Matningsviken fanns det ingen fågel bland fröbollarna. däremot satt en talgoxe längre in i buskaget och en snöskata framför det.

Råtta i Doftparken
I Doftparken var talgbollarna fyllda och det fanns gott om mat på marken. Trots det såg jag inga fåglar där. Däremot en råtta, som flera gånger kom fram ur sitt hål och snabbt lade beslag på lite mat innan den försvann ner i hålet igen.

Det här upprepades några gånger, men gick så snabbt att jag inte hann få några klara bilder på råttan, som jag uppfattade som ca 20 cm lång förutom svansen.

Den hade tydligen upptäckt mig när jag skaffade mig en bättre position för fotografering för den kom inte fram något mer trots att jag väntade ganska länge. däremot fick jag en bra bild på dess hål.
Råttans hål, för stort för att vara gjort av en mus