25 augusti. Mer klarhet i svanungarnas öde

Jag fotograferade gråhäger, silltrut, knölsvan, kanadagås, sothöna, vigg och gräsand.

I princip samma ostadiga väder som rått under hela sommaren fanns fortfarande även om temperaturen sjunkit några grader. Under dagens promenad var det uppehåll och ca 18 grader.

De döda svanungarna funna och obducerade
Från en av mina säkraste källor - Daniel i Café Solkanten - fick jag idag beskedet att alla tre försvunna svanungar hittats av Sportfiskarna och skickats in för obduktion. Den preliminära obduktionsrapporten från de två första visar att de såvitt man kunde se inte utsatts för något yttre våld. Däremot hittade man fisklinor i deras magsäckar och dessutom runt halsen på den ene. Det kan på något sätt kan ha medverkat till deras död. Förhoppningsvis kan den pågående analysen av de prover man tagit ge ett närmare besked. Det här beskrivs också i en artiken i Tidningen Liljeholmen/Älvsjö som du kan läsa här.

Även om vi inte har de definitiva beskeden ännu känns det ganska bra att slippa spekulera över tänkbara orsaker och att svandöden troligen inte orsakats av någon illvillig människa eller lösspringande hund utan har orsaker, som verkar mer naturliga med tanke på de aktivteter som bedrivs runt sjön.

Svanfamiljen vid stranden av Trekantsparken
Enligt tidningsartikeln visade obduktionen också att de döda svanungarna befanns vara "vid normalt hull". De var alltså inte så avmagrade, som jag fått ett intryck av. Intrycket hade uppenbarligen skapats av ruggningen.

Det kunde jag också konstatera vid dagens promenad. Då träffade jag på hela svanfamiljen vid stranden av Trekantsparken. Ruggningen var tydligen nu helt avslutad. Den kvarvarande ungen hade en slät och vacker dunig fjäderdräkt. Ungen såg mycket välnärd ut och hade växt betydligt den sista tiden. Den var nu nästan lika stor som de vuxna svanarna. Den såg också ganska pigg och självsäker ut då den alldeles ensam gick upp på land medan föräldrarna låg kvar i vattnet. Det gav ganska stort hopp om att det ska gå bra för den i framtiden.
Svanungen såg ut att vara vid gott hull och självsäker när den ensam kom upp på land

Det börjar alltså bli dags att ge den ett namn så att det blir lättare och mer personligt att skriva om den. Jag vet ju inte vilket kön det är men ni kan väl hjälpa mig att hitta på ett passande namn som är könsneutralt. Kom alltså gärna med förslag.

Kanadagäss i vattnet vid Trekantsparken och på gräsmattorna vid Trekantsstranden

Men svanarna var inte ensamma vid stranden av Trekantsparken. Där fanns också en flock på 10-15 kanadagäss. De verkade inta ha några större problem att samsas med varandra trots att de väl konkurrerade om samma mat där. Och samma uppmärk-samhet från de människor som fanns där och deras eventuella mat.
Några av kanadagässen vid stranden av Trekantsparken

På gräsmattorna vid Trekantsstranden fanns ytterligare ett tiotal kanadagäss. Det börjar se ut som om vi i år kan komma att få lika många kanadagäss som vi haft tidigare år som stanner upp här ett tag och äter upp sig inför fortsatt flytt söderut. För två år sedan räknade jag vid ett tillfälle lite senare under hösten som mest till ett åttiotal gäss sammanlagt på en gång. Däremot kom det förra året få gäss. Inga av dem stannade heller särskilt länge eftersom det då var ont om mat i Sjögräsbältet.

Gräsänder, vigg och sothöns

Gräsänder fanns som vanligt runt hela sjön. De flesta fanns vid stranden av Trekants-parken men de bästa bilderna fick jag av ett par honor vid Bron.

En ensam vigghane fanns också utanför Trekants-parken.
Gräsandshona vid Bron

Vid Trekantsparken såg jag också en ensam sothöna. Den kom ut ett tag från sitt lövverk och blandade sig med alla de andra fåglarna där innan den drog sig in igen. Det var länge sedan jag såg några sothönsungar där. Är det någon av er som sett någon? Annars tvivlar jag på att någon i den senaste kullen är i livet.

Jag såg också två sothönor i Badet. En kom simmande dit från det gamla Svanboet och började bete på den sidan av Badet. En annan sothöna läg på andra sidan Badet. Jag såg dock inte till någon unge där idag, som jag gjorde på förra promenaden.

Gråhägern på nytt besök
"Vår gamle" häger dök upp igen, den som bott här eller kommit på besök så länge jag gått runt och fotograferat. Nu satt den - eller snare stod med sina långa ben - i ett träd vid Trädkantsstranden väl synlig från strandpromenaden.
"Vår gamle" häger på besök vid Trekantsstranden

Medan jag fotograferade den slog sig en silltrut ner på samma gren. När de tittat på varandra ett tag började hägern sakta att röra sig mot truten. När den kom närmare flög truten dock iväg ut över sjön.
En silltrut slog sig ner på samma gren som hägern
Hägern började sakta röra sig mot truten

Och så lite annat...
Spännande moln över Södermalm
Liten blåklocka vid Blommensbergsviken
Trädsvamp på dött träd vid Södra Stranden
Naturdagboken Start Denna månad 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Svanfamiljen vid Trekantsparken
Sara och svanungen vid Trekantsparken
Sara och svanungen vid Trekantsparken
Kom, nu drar vi!
Kanadagås vid Trekantsparken
Kanadagäss på gräsmat-torna vid Trekantsstranden
Kanadagäss på gräsmat-torna vid Trekantsstranden
Gräsandshona vid Bron
Vigghane utanför Trekantsparken
Sothöna på ena sidan av Badet
Sothöna på andra sidan av Badet
Gråhäger vid Trekantsstranden
Gråhäger vid Trekantsstranden
När hägern kom för nära drog silltruten
Svampen nådde högt upp i det döda trädet