2 september. Svanungen mådde bra. Nykläckta gräsandsungar har setts kring Trekanten

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, gräsand, kråka, skata och stadsduva.

Efter en solig morgon hade det mulnat på när vi kom ut vid tolvtiden. Det var ca 17 grader varmt och blåste lite.

Svanfamiljen vid stranden av Trekantsparken
Jag träffade på svanfamiljen redan vid stranden av Trekantsparken. Sara och ungen låg inne i det lövverk där sothönsen annars brukar hålla till. Ungen såg verkligen ut att må mycket bra. Svante låg alldeles utanför tillsammans med de två vuxna sothöns som brukar hålla till där inne.
Svanungen föreföll att må mycket bra

Inne i lövverket fanns det också gott om gräsänder, bl a på den plats där sothöns-ungarna brukar hållas skyddade. Jag utgår därför ifrån att dessa inte längre är i livet.
Gräsänder i lövverket vid Trekantsparken
Gräsänder där sothöns-ungarna brukar hålla till
Sothönabland gräsän-derna vid Trekantsparken

Kråkor, skator och stadsduvor i Trekantsparken
Även uppe på land var det gott om fåglar i Trekantsparken. Mest var det kråkor, skator och stadsduvor. Här är några av dem. Även några gråsparvar från restaurangen slank med.
Kråka i Trekantsparken

Nykläckta gräsandsungar vid Trekanten
Lennart J, en trogen informatör på Iakttagelser från besökare, rapporterar att han den 30 augusti sett en gräsandshona med 5-6 nykläckta ungar på väg mot sjön. På promenaden fick jag också uppgift om att en gräsandshona med 6-7 ungar setts vid vad jag uppfattat som Södra Stranden. Jag gjorde då en avstickare dit för att leta efter dem. Tyvärr hittade jag dem inte där och då.

Naturligtvis är det samma gräsand med ungar som setts av två olika personer på olika tider och platser. Precis som båda sagesmännen är jag mycket förvånad över att det kläckts fågelungar så här sent på året och tror att de har liten chans att överleva.