29 maj. Årets första sothönsunge. Hägern kom på besök.

Jag fotograferade knölsvan, sothöna och gråhäger.
,
Fortfarande aprilväder
Om april månad i år bjöd på riktigt sommarväder kan man säga att hela maj haft aprilväder. Vädret har växlat från dag till dag och ibland från minut till minut. Så även idag fast det närmar sig juni. Det var ganska blåsigt med korta regnskurar och ännu kortare solglimtar. temperaturen låg på 12-13 grader. Men fram emot fyratiden blev det lite stabilare väder och något varmare. Då gav vi oss ut främst för att försöka få en ny skymt av knipungarna jag sett tidigare i veckan samt för att se om sothönsen fått några ungar ännu.

Årets första sothönsunge
Trots att vi tittade särskilt efter dem fick vi inte syn på knipungarna.


Däremot fick jag syn på en sothöns-unge vid stranden av Trekants-parken. Den satt ensam på den trädgren som sticker ut i vattenytan från trädet i strandkan-ten. Jag fick syn på den först då jag såg en av de vuxna sothö-norna kretsa kring grenen.


Det förvånade mig att den var ensam. Såvitt jag minns hade de här sothönsen åtta ungar i fjol. Jag gissade att det fanns fler ungar i boet - som inte längre syns från land - tillsammans med den andravuxna sothönan.

Ett sothönsbo även i Blommensbergsviken
Som jag misstänkte vid förra promenaden
finns det ett sothönsbo även i Blommensbergsviken. Idag letade jag särskilt efter det och hittade det väl dolt inne i lövverket i den mindre av reningsbassängerna, inte långt ifrån det ställe där det fanns ett bo förra året. Den sothöna, som var ute och samlade mat ledde mig till var boet fanns. Den andra sothönan låg fortfarande och ruvade i boet.

Idag kunde jag inte se boet vid Grillplatsen. jag kunde alltså inte se om även de fått ungar. en sothöna simmade dock omkring med bomaterial, så jag gissade att deras ägg ännu inte var kläckta.

Vår gamle gråhäger kom på besök

Mer överraskande än sothönsungen var att en häger var på besök. det måste vara vår gamla häger, som tillbringat ganska många somrar på plattformen ute i sjön så länge den fanns. sist jag såg den, för snart ett år sedan skrämdes den iväg av alltför ivriga fågelskådare, som var den än slog sig ner rusade fram mot den för att se vad det var. Efter några landningar drog den iväg mot stan för att inte mer återkomma det året, vad jag kunde se.


Nu fick jag först syn på den nära badet. Även här blev den tydligen störd och flög över till andra sidan sjön. Men ganska snart flög den på nytt över sjön, den här gången till det täta lövverket bredvid det gamla Svanboet.

När jag kom dit stod den på botten några meter ut från land. Även här blev den naturligtvis betittad av förbipasserande, men inte särskilt påträngande.


Där stod den alltså i lugn och ro. Då kom en ilsken sothöna insimmande från vattenytan och angrep hägern med uppburrade fjädrar. I häpenheten flyttade sig hägern högre upp i grenverket, men sothönan gav sig inte förrän hägern helt gett sig av. Jag hann tyvärr inte se vart den tog vägen.
Hägern jagades upp i träden Den agressiva sothönan jagade hägern ännu längre upp i trädet

Knölsvanarna ruvar fortfarande
Som vanligt ruvade en av svanarna i boet. Den andre rörde sig över stora ytor. Först såg jag den vid sportfiskarna,sedan såg jag den landa i badviken och sakta simma in till badet, där jag fotograferade den. senare mötte vi den också i Matningsviken.

Lite blombilder också


Jag kunde inte låta bli att fotografera den här maskrosbollen i doftparken, liksom blomman strax bredvid, som enligt skylten ska heta myskmadra. Men numera vet man ju inte om skylten avser vad som växer där idag eller ågon som försvunit när man slutade underhålla parken. Nyopnrosen eller vad det är stod vid Badet.