12 maj. Jag har sett andungarna. Svanarna ligger på ägg. Snöskatorna har ungar

Jag fotograferade knölsvan ,sothöna, gräsand, sädesärla, bofink, skata, kråka, fiskmås, skrattmås, koltrast och snöskata,

Efter några riktigt soliga ochvarma dagar med temperaturer kring 23 grader var det mulet och lite kyligare. Att det var vindstilla gjorde att dryga 15 grader mitt på dagen ändå kändes riktigt skönt.

Bofink och koltrastar på Tomtplatsen
Idag verkade alla fåglar vara i full gång både med aktiviteter och sång. På gångvägen upp emot Nybohov trängdes ett par sädesärlor med en snöskata och en koltrast på någon kvadratmeter.

Eftersom det var tomt på Tomtplatsen slog jag mig ner där. Fågelsången var verkligen intensiv i tystnaden runt omkring. flera koltrastar letade mat på marken framför mig. En skata kom hoppandes rakt mot mig från stigen nedanför. En kråka satt i trädet ovanför skatan. flera olika småfåglar, däribland en talgoxe och en nötväcka, virvlade runt bland träden över mig.


Plötsligt slog sig en bofinkshane ner på marken några meter ifrån mig. Den närmade sig mig medan den letade efter mat på marken. Efter ett tag var den bara någon meter från min fot. Men den verkade fullkomligt obekymrad om min närvaro.

Då upplevde jag verkligen den ro jag behövde efter någon vecka med idel strul. Det var helt fantastiskt.


Skogen på sluttningen blir inte vackrare än så här

Så småningom måsta jag ju ändå resa på mig och gå vidare. Jag följde gångvägen bort emot Blommensberg och kunde kontatera att blandskogen på sluttningen, med hassel som dominerande träslag just så här års kan vara bland det vackraste som finns. Grönskan är fortfarande skir och den annars kala marken är täckt av en matta med vitsippor.

Idag såg även jag årets första andungar i Trekanten
Jag fortsatte runt sjön. Vid det gamla Svanboet såg jag en andhona med tre ungar. jag antar att det är samma familj som Anita W fotograferade i söndags


De låg till att börja med väl skyddade under träden bredvid Svanboet. När de simmade ut på mer öppet vatten höll sig ungarna nära intill mamman. De fortsatte genom fjolårsvassen och upp på land övervakade av honan på lite avstånd innan hon samlade ihop dem och begav sig tillbaka in under de skyddande träden.

I skydd bland träden

Knölsvanarna ligger på ägg


När jag passerade det nya svanboet låg en av svanarna i redet. Den dåsade som honorna brukar göra när de ligger på ägg med huvudet nerborrat i fjädrarna på ryggen. Jag kollade sedan fler gånger hemifrån balkongen men boet var aldrig tomt, så jag är ganska säker på att det nu finns ägg i boet.


Den andra svanen, alltså troligen hanen, höll till i Badet när jag passerade. Senare simmade det till boet, kanske för att avlösa honan ett tag, så att hon också kan få något att äta.

Var är alla sothönsen?
Förra året såg jag sammanlagt elva sothönsfamiljer i sjön. I år har det kommit betydligt färre sothöns, men jag har ändå sett sothöns kring åtminstone sju bon. Men idag liksom vid förra promenaden kan jag bara se två sothönsfamiljer, som ligger på ägg, vid Trekantsparken och vid Grillplatsen. I Blommensbergsviken såg jag en sothöna ganska långt ifrån boet. Alla andra sothönsbon verkar helt övergivna. jag har tidigare sett två döda sothöns. Har de övriga också dött av någon anledning? I så fall vilken? Är det någon av er som vet?

Nykläckta snöskatsungar

Jag såg en snöskata flyga in till ett träd vid Trekants-
stranden. När jag tittade efter såg jag henne (eller honom) mata åtminstone två ungar i ett bo i en trädklyka där. Det är de första färdiga fågelungarna jag sett förutom andungarna.

Andra fåglar jag såg: fiskmåsar, skrattmåsar m fl

På promena-den runt sjön såg jag fler sädesärlor, kråkor och skator. I och vid Trekants-parken fanns mest fiskmåsar. Där fanns också en kaxig fjolårsunge av skrattmås. Den höll sig framme och slogs fram-gångsrikt om brödbitarna man matade dem med.
Kaxig fjolårsunge av skrattmås

Fler blommande träd
Ruint hela sjön blommade häggen. På gräsmattorna blommade också häst-
kastanjerna och andra träd jag inte kan identifiera.
Blommande hägg Blommande kastanj Annat blommande träd

PS: På taket intet nytt
På taket till Ahlsells ruvar strandskatorna och fiskmåsarna på som vanligt.