15 november. Bl a steglits, grönsiska och blåmes i stor flock med fåglar

Jag fotograferade gräsand, steglits, grönsiska, blåmes, talgoxe, gråsparv, stadsduva och skata.


Högtrycksvädret har fortsatt. I natt var det nattfrost. Rimfrosten låg fortfarande delvis kvar på marken i Trekantsparken och framför allt på Bron när jag gick ut vid lunchtiden. Då var det strålande sol, som idag höll i sig under hela promenaden. Det var vindstilla och fyra grader varmt på min balkong. Nere på marken var det nog några grader kallare.


Bara gräsänder i sjön


Idag såg jag bara till gräsänder. De låg som vanligt utspridda runt alla stränderna. Men nu fanns det också några stycken mitt ute på sjön. Jag såg alltså varken kanadagäss, viggar eller storskrakar, som det annars brukar vara gott om så här års.


Bl a steglits, grönsiska och blåmes i stor fågelflock vid det gamla Svanboet
Vid det gamla Svanboet träffade jag på en stor flock med småfåglar. De rörde sig snabbt fram och tillbaka mellan några stora alar. Jag antog att det var samma flock som Lennart J iakttog vid Trekantsstranden för några dagar sedan. han kunde utskilja steglits, gråsiska, grönsiska, entita (talltita?), talgoxe, blåmes och gråsparv i den. För mig var det omöjligt att direkt identifiera några fåglar. Från mina bilder, som ju bara fångat några få av fåglarna, kunde jag identifiera steglits, grönsiska och blåmes.


Steglits i flocken
Grönsiska i flocken Blåmes i flocken

En talgoxe vid Anticimex
Vid stranden nära Anticimex såg jag en ensam talgoxe, som fladdrade runt i ett träd. Den fångade jag faktiskpå bild i flykten mellan två grenar.

Gråsparvar och blåmesar vid Sportfiskarna


Några gråsparvar satt under taket på Sportfis-
karnas hus.I buskagen i närheten, som nu börjar växa till sig efter förra höstens totala beskär-
ning, fanns fler gråsparvar och några blåmesar.


Skator och gråsparvar i Doftparken och Trekantsparken, men också en stadsduva


I Trekants-parken fanns några skator och stadsduvor. En skata fanns också i Doftparken.

Idagt var det nästan slut på talg i de talgbollar, som i går var helt fyllda. Men det fanns fortfarande en hel del gråsparvar kring dem.

Gråsparvar kring en talgboll i Doftparken