14 november. Duvhök eller sparvhök på Sluttningen, men tyvärr ingen bild

Jag fotograferade kanadagås, storskrake, vigg, gräsand, talgoxe, gråsparv, stadsduva och skata.

Nu har vi fått en annan vädertyp. Det är övervägande högtryck, d v s ganska soligt sedan morgondimmorna eller dimmolnen dragit bort. Men det kan bli ganska sent på dagen. Idag var det soligt kring lunchtid. Jag gick ut strax efter. Temperaturen låg då på fyra grader. Tyvärr försvann solen helt när jag kom bort till Badet. Eftersom det blåste rejält kändes det då tämligen bistert att fotografera.


Många träd är numera helt kala. Andra har en del löv kvar men de har tappat de klara, lysande färgerna.

De friskaste färgerna idag hittade jag nog i mossan på berget vid Blommens-bergsviken.


Fortfarande gott om gräsänder
Likson vid de senaste promenaderna fanns det gott m gräsänder utspridda längst stränderna. Flest fanns vid Trekantsparken och Matningsviken.En storskrake och en vigg
Långt ute på sjön kunde jag skymta en ensam storskrakehane. I Sjögräsbältet låg en ensam vigghane. Det var allt jag i övrigt såg på sjön i fågelväg.

En ensam talgoxe vid Trekantsstranden


I ett av träden vid Trekantsstranden satt en ensam talgoxe. För att vara talgoxe satt den ovanligt stilla, så jag fick flera bilder på den. De brukar annars vara så oroliga att det nästan är omöjligt att få dem på bild. När jag har lokalisera den, riktat kameran dit och fått den att ställa in ljus och fokus brukar talgoxen vara någon helt annanstans. Men alltså inte idag.


Duvhök eller sparvhök på Sluttningen
På hemvägen gick jag upp på Sluttningen mot Nybohov. När jag närmade mig Tomtplatsen kom helt plötsligt en stor ljus fågel emot mig på låg höjd. Den försvann in i en tall och slog sig ner i eller bakom den. Jag uppfattade att den hade breda men spetsiga vingar och en mycket lång, smal stjärt. Jag uppfattade den också som ganska stor varför jag gissar att det var en duvhök. Men det här med storlek är ju svårt vid en så hastig syn, så det kan också ha varit en sparvhök.

Jag ställde mig i läge för att försöka lokalisera den, men hittade den inte. När jag gick vidare flög den dock upp från där jag trodde att den suttit och flög vidare åt Blommensbergshållet till. Men det blev tyvärr ingen bild på den.

Skator och gråsparvar i Doftparken, men också en stadsduva
Nära stranden vid Trekantsparken träffade jag på den skata jag sett för någon månad sedan med ett skadat öga. Den hade fortfarande kvar märken efter skadan men verkade inte ha några problem med dem.

Annars hade de flesta skatorna samlats inne i Doftparken. D är fanns de överallt men mest kring det lilla brunnslock, som finns där.

På samma ställe i parken fanns en stadsduva.


Men mest fanns där gråsparvar. De flesta av dem virvlade runt kring en talgboll som hängde i ett träd. Där var det verkigen liv och rörelse. Men det fanns också gott om gråsparvar på marken och i buskarna runtomkring.

Gråsparvar kring en talgboll i Doftparken

Kanadagäss i Trekantsparken när jag kommit hem


Jag såg inga kanadagäss under promenaden, så jag trodde att de givit sig iväg. Men när jag tittade ut genom fönstret när jag kommit hem såg jag hela flocken nere i Tre-kantsparken. De drog sig så småningom ner mot sjön.