24 november. Mycket blåmes men också nötväcka, grönfinkar och andra småfåglar

Jag fotograferade gräsand, nötväcka, grönsiska, blåmes, talgoxe, gråsparv och skata.


Natten till den 18 november blev det återigen rejäl nattfrost. Vid åttatiden på morgonen låg rimfrosten tät, främst i Fruktparken. När solen gick upp en timme senare fanns det mesta av rimfrosten kvar.

Sedan följde några dagar av gråväder med temperaturer på mellan fem och tio grader.


Även den 24 november låg dimmolnen täta på morgonen, men nu var det högtryck. Fram emot lunchtid lättade molnen och solen började bryta igenom. När jag gick ut kring halv ett låg temperaturen på min balkong på nära tio grader. En svag västlig vind drog in över Trekanten. Från Trekantsstranden syntes solen precis över hustaken uppe i Nybohov.

Gråsparvar under taket till sportfiskarnas hus
Några gråsparvar satt under taket till Sportfiskarnas hus. Just när jag skulle fotografera en av dem gled den in genom ett hål i väggen innanför. Jag tittade närmare efter och såg hur hålet såg ut. En annan gråsparv satt kvar utanför.

Fortfarande bara gräsänder i sjön


Även idag såg jag bara till gräsänder i sjön. De flesta låg i närheten av Matnings-viken, bland träden där eller på öppet vatten. Men par och mindre grupper fanns utefter alla stränderna.


Nötväcka, blåmesar och talgoxar i Dungen
Jag hörde olika fågelljud från Dungen invid Matningsviken. När jag ställde mig att titta efter dem såg jag en del småfåglar, som flög hit och dit mellan träden. En nötväcka klättrade med huvudet nedåt på en trädstam. Det är ju bara två fåglar i Sverige som kan göra det, nötväcka och trädkrypare. Några talgoxar och blåmesar fastnade också på bild. Jag tror att där också fanns några andra arter som jag inte kunde identifiera.Blåmesar och grönsiskor i träden vid Badet


Idag såg jag inga småfåglar kring det gamla Svanboet. Däremot hörde och såg jag en mindre flock i trädtopparna bredvid Badet. Bland dem identifierade jag mest blåmesar men också några grönsiskor. Kanske fanns det även här andra arter. De begav sig en efter en av över vattnet i riktning mot träden närmare Svanboet.


Gråsparvar och blåmesar i Doftparken


Sen jag senast gick runt sjön hade ytterligare ett antal talgbollar hängts ut i Doftparken. De flesta var dock redan tomma medan det fanns lite kvar i några. Förutom gråsparvar fanns det även här några blåmesar som kalasade på talgen.


Skator i Doftparken och Trekantsparken
Det var mycket gott om skator i Trekantsparken. Även i Doftparken fanns det några skator.