3 januari. Inga gräsänder kvar men skrattmåsar på nyisen

Jag fotograferade skrattmås, blåmes, gråsparv, talgoxe, pilfink och skata.


Den tillfälliga köldknäppen kring nyåret tog inte bara död på lobelian på min balkong som blommar oavbrutet sedan maj. Den gav oss också en nyis på hela sjön, som ligger kvar trots att temperaturen idag uppgick till 3-4 plusgrader, När jag gick ut vid halv tolvtiden sken solen från en delvis molntäckt himmel. Det var helt vindstilla och ganska skönt väder. Men man varnade för o väder fram emot kvällen.


Skrattmåsar på nyisen


Nyisen drev bort alla kvarvarande gräsänder.

Däremot lockade den hit en liten flock med skrattmåsar som gick omkring ute på isen och letade efter något ätbart. Alltså precis som det brukar bli kring den första isen.


Blåmesar, talgoxar och gråsparvar vid Fågelparadiset
Det var som vanligt gott om fåglar vid Fågelparadiset. På mina bilder fick jag med mest blåmesar, som nu tycks vara den vanligaste småfågeln kring sjön, men också gråsparvar och talgoxar.

Pilfink och blåmes i buskaget vid Matningsviken
Nu har man tydligen börjat mata fåglarna även vid samma buskage vid Matningsviken som man gjorde förra år. Där fanns några fåglar varav jag fick med en pilfink och en blåmes på bild.
Pilfink vid upphängd mat vid Matningsviken
Blåmes på marken under den upphängda maten
Blåmesen, nu uppe vid maten

Skator och gråsparvar i Trekantsparken och Doftparken


En kvinna hade just lagt ut bröd i Trekants-parken. Det lockade dit ett antal skator.

Andra skator satt i träden i Doftparken, där gråspar-var - och tro-ligen pilfinkar - åt på de upphängda talgbollarna och brödsmulor på marken.