10 januari. Skrattmåsar och trutar över Trekantsparken

Jag fotograferade skrattmås, blåmes, gråsparv, talgoxe, pilfink, koltrast, nötskrika och skata.


Temperaturen har ganska konstant legat några grader under noll varför isen frusit till så mycket att man kan gå och fiska på den. Inatt kom det också snö, så att det fanns ett tunt snölage på marken, dock inte heltäckande. När jag gick ut vid tolvtiden började dimmolnen lätta så att man kunde ana solen . Det lättade yttrerligare under promenaden, dock utan att bli helt klart.

Snötäckt bärande is på Trekanten

Skrattmåsar och trutar över Trekantsparken
Redan före promenaden kunde jag från min balkong fotografera en flock måsfåglar som kretsade över Trekantsparken, ofta på samma nivå som jag stod på. De bästa bilderna jag fick var troligen på skrattmåsar i vinterskrud, men jag kunde också identifiera silltrutar och gråtrutar. Ibland dök några av dem ned och tog för sig av det bröd någon lagt ut i parken.
Troligen skrattmås i vinterskrud

Från balkongen såg jag också en flock skator som samlats i ett träd i parken.

Mest koltrastar och gråsparvar vid Fågelparadiset


Kring Fågelparadiset såg jag åtminstone ett tiotal koltraster, många fler än jag brukar se ihop. Det verkade också som om alla gråsparvar kring sjön samlats här just då. Det fanns ju naturligtvis mycket för dem att äta nu när matningen var i full gång.

Koltrast i Fågelparadiset

Jag såg också en pilfink där. Däremot hittade jag varken blåmesar eller koltrastar, vilket förvånade mig.

Talgoxar och blåmesar i buskaget vid Matningsviken
Några sådana, d v s talgoxar och blåmesar, träffade jag dock på vid nästa matningsställe, buskaget vid Matningsviken. De var inte så många, bara 2-3 stycken av varje sort. Men inga gråsparvar eller pilfinkar. Idag beblandade man sig tydligen inte med varandra...
Talgoxe i buskaget vid Matningsviken

Koltrast och nötskrika på Sluttningen mot Nybohov
På sluttningen mot Nybohov var fotoförhållandena lite sämre. Jag fick dock några bilder på en koltrast, som satt ovanför trappan från Blommensberg och en nötskrika närmare Tomtplatsen.

Bara blåmesar kring talgbollarna i Doftparken


På det tredje stället kring sjön, där man den här vintern brukar hänga upp talgbollar och nötbland-ningar- i Doftparken - såg jag idag bara några få blåmesar.

Några skator och en koltrast fanns kring det utlagda brödet i Tre-kantsparken

Blåmes vid talgboll i Doftparken

Fler fågelbilder från dagens promenad hittar du i galleriet Januarifåglar.