29 juli. Knölsvans- och sothönsfamiljerna tillsammans vid Trekantsparken

Jag fotograferade sothöna, knölsvan, vigg, ringduva och gråsparv.

Det ostadiga vädret har fortsatt. Nattens regn upphörde på förmiddagen. Tempera-turen låg på några grader över tjugo. Himlen var oftast molntäckt men solen orkade igenom ibland. Det var kvavt med hög luftfuktighet och åska i luften.

Svan- och sothönsfamiljerna tillsammans vid Trekantsparken
När vi kom ner til stranden vid Trekantsparken såg vi hela sothönsfamiljen ute på öppet vatten några meter från land. Ungarna har växt till sig men ändå blev vi lite överraskade av att de inte höll dem mer i skydd.

Hela svanfamiljen kom inseglande från Sportfiskarna, åtföljda av några gräsänder. Det här var första gången jag såg de båda familjerna mötas. Hur skulle de förhålla sig till varandra? Jag har tidigare sett sothöns med ungar jaga bort vuxna svanar från vad de ansåg vara deras område. Men hur skulle det gå med svanar, som också hade ungar?
Sothöns- och svankullarna på samma bild

De vuxna sothönsen försökte hävda revir men såväl de vuxna svanarna som ungarna ignorerade dem fullständigt. Sothönsen tvingades fösa in ungarna intill land i skydd av lite växtlighet, som nådde ut över vattnet. Där försökte de mata dem när svanarna inte blev för närgångna.
Sothönsungarna gömdes intill land
Där matades de när man kom åt.
Nyfiken svanunge lät sig inte motas bort

Så småningom lotsade sothönsen sina ungar tillbaka hem till boet medan svanarna slog sig ner på land i Trekantsparken.

När vi återkom efter varvet runt sjön låg sothönsen kvar vid sitt bo medan svanarna hade återtagit sin vanliga plats på sluttningen nedanför Sportfiskarna.

Här kommer också lite bilder på svanungarna, som ju snabbt växt till sig. Halsarna blir allt längre medan vingarna börjar utvecklas. Dunet på dem ser alltmer tilltufsat ut.
Svanungarna, nu inte längre så ulliga och gulliga

Viggfamilj vid Bron


Idag såg jag inte till sothönsen i Blommensbergs-viken. De kanske vilade sig i boet, vilket de ofta gör mitt på dagen.

Däremot fanns det några viggar vid bron, som blev matade tillsammans med några gräsänder. Jag uppfattade det som om det var en mor med två ungar, en hane och en hona.

Vigghona vid Bron

En annan ung vigg låg utanför Sportfiskarna.

Ringduva och gråsparv i Trekantsparken


En ringduva fanns på gräsmattan i Trekants-
parken.

En gråsparv "badade" i sanden på gångvägen bredvid.

Det var väl vad jag fick hyggliga bilder på den här dagen.

Ringduva i Trekantsparken