9 juli. Knölsvanarna vid Sportfiskarna

Jag fotograferade knölsvan, gräsand, vigg, fiskmås, skata och stadsduva.

Jag hade varit bortrest till Svalbard en dryg vecka (ni kan nog läsa om den resan så småningom, det tar tid att smälta alla intryck och få ordning på alla bilderna) och kom hem till ett fuktigt högsommarväder med 25 grader på eftermiddagen. Naturligtvis kunde jag inte vänta med att stilla min nyfikenhet på vad som hänt med svanarna under min frånvaro.

Svanfamiljen hos Sportfiskarna
Jag fick snart besked. Jag träffade på dem redan utanför Sportfiskarna. Ungarna låg hos Sara medan Svante jagade bort några änder en bit därifrån. När jag kom fram till sportfiskarna hade Sara och ungarna simmat in till stranden vid båtbryggan, där de blev matade. Svante skyndade då till för att hjälpa till att skydda ungarna. Det sades mig att han varit övernitisk när det gällde att skydda ungarna i Badet. Hans familj hade jagats bort därifrån och nu huvudsakligen höll tll här.

På hemvägen träffade jag på dem på land där föräldrarna låg och vilade och ungarna låg och betade i gräset mellan dem. Så här har det tydligen ofta sett ut den gångna veckan.


En av svanungarna vid Sportfiskarna
En annan av svanungarna vid sportfiskarna
En av svanungarna vid båtbryggan

Här har de tydligen gott om mat. De inte bara blir matade, det har bildats ett sjögräsbälte även här som växt upp till ytan och där brer ut sig som en tät matta.

Gräsänder kring och vigg i sjön


Runt sjön fanns det gott om gräsänder. Alla förefaller att vara vuxna nu. Jag vet inte hur det gått med de få andungar som fötts i år. Är det några av dem jag ser eller är det bara "gamla" änder?

I det täta Sjögräsbältet utanför Badet låg en ensam vigg omgiven av mat.

Gräsandshane på båtbryggan vid Sportfiskarna

Jag såg inte någon av sothönorna, men jag gick ju heller inte runt hela sjön. Däremot såg jag att de vita näckrosorna bredvid Badet nu blommade för fullt.

Stadsduva, skata och fiskmås kring sjön
Jag såg inte särskilt många fåglar kring sjön, men jag tittade ju inte särskilt noga efter dem heller. Jag var ju mest intresserad av svanarna idag. Men jag fick ändå de här bilderna.


Jag vet inte om den här fiskmåsen på taket till Ahlsells är någon av dem som häckat där. De verkade ju ha lämnat taket innan jag åkte. Även andra fiskmåsar håller ju gärna till på takkanten där.

Det verkar som om även strandskatorna lämnat taket. Jag har inte sett någon där på några dagar.

Fiskmås på taket till Ahlsells

Och så lite sommarblommor också...
Rödklöver i
Trekantsparken
Vitklöver vid Trekantsparken
Vitklöver och kärringtand vid Trekantsparken