3 februari. Gräsander och koltrast i Hägerstens-hamnen och gråsparvar, blåmesar, talgoxar och en skata kring Trekanten

Jag fotograferade koltrast, gråsparv, blåmes, talgoxe, skata, stadsduva och gräsand


Båda helgdagarna blev helt fantastiska med strålande sol.l som nu började stå så högt att den nådde ner till halva isen mitt på dagen. Mycket av den nyfallna snön hade töat bort de senaste dagarna. Det var ett par minusgrader och helt vindstilla. Tyvärr var det här och var lite halt på gångvägarna men det blev ändå en långpromenad till Hägerstenshamnen.

Nu nådde solstrålarna ner till halva isen mitt på dagen

Det här lockade naturligtvis ut massor av människor på isen.

Gråsparvar, blåmesar och stadsduvor i Doftparken


Som vanligt den här vintern fanns det många gråsparvar kring det skatbo de gjort till sitt eget.

Några blåmesar åt på de talgbollar, som hängts upp i närheten. Ett par stadsduvor letade rester och nedfallen mat på kullen därunder.

Stadsduvor i Doftparken

Gråsparvar, blåmesar, talgoxar och en skata vid Fågelparadiset
Det fanns inte så många fåglar i Fågelparadiset som jag trodde det skulle vara i det vackar vädret. Men där fanns en del gråsparvar i deras vanliga buske. Några blåmesar fanns kring de upphängda talgbollarna. I de små träden satt några talgoxar. Och på marken på andra sidan gångvägen satt en skata. Gråsparvar i den vanliga busken i Fågelparadiset
Gråsparv, hane, i Fågelparadiset
Gråsparv, hane, i Fågelparadiset
Gråsparv, hona, i Fågelparadiset

En väldig snötipp på väg mot Vinterviken
Det fanns inga talgbollar och därmed inte heller några fåglar i buskaget vid Matninigsviken. Inte heller på resten av promenaden utefter Trekanten.

I det vackra vädret fortsatte vi mot Vinterviken och Hägerstenshamnen. Bortanför bollplanen vid Blommensberg fanns en ofantlig snötipp. Där fanns betydligt mer snö 'än för några år sedan och som då låg kvar hela våren. Spåren av den syntes då under hela sommaren. Jag undrar om den här högen ens kommer att töa bort helt och hållet innan det blir dags att fylla på den med nästa vinters snö. Och hur alla dessa föroreningar påverkar naturn runt omkring. Räcker det inte med de gifter som redan finns vid Vinterviken?

Spegelblank is på Mälaren
Blankis på Vinterviken
Isen bort emot
Ängbybadet
Inifrån Hägerstens-
hamnen

Gräsänder och koltrast i Hägerstenshamnen


I Hägerstens-hamnen hade man på konstgjord väg skapat lite öppet vatten kring aktern på en av de båtar, som fortfarande låg kvar i sjön. Där hade tre gräsänder funnit en plats att simma i. Och att därifrån gå upp på isen för att leta mat.

Gräsänder i Hägerstenshamnen

Snödroppar i Örnsberg
Vi avslutade promenaden med stans godaste semla i Örnsberg. I rabatten utefter husväggen i det intilliggande huset stod några snödroppar i knopp. De måste ha kommit upp under veckans relativa värme men lagt sig nu när snön töat bort och inte längre skyddade dem. Så det blir nog en vår även i år!