22 maj. Näktergal på Terrassen Lyssna på näktergalen
 music player.

Jag fotograferade knölsvan,gräsand, skrattmås, fiskmås, stadsduva, ringduva och koltrast.

Idag läste jag på Iakttagelser från besökare att Anders Rosén sedan några dagar hört en näktetgal, som satt och sjöng så vackert i skogen öster om Anticimex. Det väckte lusten i mig att redan på eftermiddagen ta en promenad vid sjön och kanske få se eller höra näktergalen, även om jag vet att den mest aktiv på natten.

Så vid tvåtiden gav jag mig iväg. Det var grått och ca 15 grader varmt.

Svante var som vanligt vid Trekantsparken medan Svea låg i boet
Jag träffade på Svante redan vid stranden av Trekantsparken. Han matades och åt ut handen, omgiven av stadsduvor, gräsänder och skrattmåsar som plockade upp de smulor Svante tappade. På stenar och grenar runt omkring satt andra måsar och väntade på sin tur. Svea låg som vanligt i boet och ruvade.
Svante åt ur handen
Skrattmås på sten
Fjolårsunge av skrattmås på sten
Fiskmåsar på gren

Nu ska jag passa på att skvallra lite på Svante. Igår vid lunchtid såg jag plötligt båda svanarna mitt ute på sjön. Den ena var på väg från boet mot Sportfiskarna och Trekantsparken. Jag utgick ifrån att det var Svante som skulle ta ett kort ruvnings-
pass medan Svea fick i sig lite mat men tröttnat och lämnat boet obevakat. Svea hade väl upptäckt detta, för hon var på väg med full fart mot boet. Jag vet inte om hon sa något till Svante när de passerade varandra, men någon mer mat blev det väl inte för henne den dagen.

Massor av koltrastar men ingen näktergal


I skogen öster om Anticimex - eller Terrassen och Dungen som jag kallar dem - sjöng massor av fåglar, mest koltrastar. Men med mina ganska otränade öron kunde jag inte höra någon, som jag med säkerhet skulle säga var en näktergal.

Sjungande koltrast på Terrassen

Magnolian vid Anticimex höll på att blomma över medan Syrenen vid Sportfiskarna var på väg att slå ut
Jag passade också på att ta mig en titt på magnolian vid Anticimex, men den höll på att blomma över. Många kronblad slokade eller hade fallit. Men några var kvar och kunde visa på deras skönhet.
Magnoliablommor, som inte börjat sloka ännu

Syrenen vid knuten på Sportfiskarnas stuga var på väg att slå ut i full blom. Som vanligt blev det inget "mellan hägg och syren" i år heller. Det var väl länge sedan deras blomningar inte gick i varandra.

Kvällsjakt på näktergalen
Det blev en förtrollad kväll. Det klarnade upp och kvällssolen lyste länge. Det var vindstilla och nästan varmare än på dagen. Efter solnedgången gav jag mig alltså ut på nytt. En nästan full måne lyste över sjön och speglade sig i vattnet. Mängder av ladusvalor pilade fram över vattnet och dess närmaste omgivningar på jakt efter insekter. Från många håll, men mest från Terrassen och Dungen, hördes en ännu starkare kör av koltrastar. Och jag träffade på flera människor, som liksom jag var ute för att få höra - och kanske se - näktergalen.
Fullmåne över vattnet med ladusvala i bildkanten

Medan jag lyssnade hörde jag från ett träd på Terrassen något som avvek från den övriga sången på ett sätt som skulle kunna vara näktergalens. Men jag var osäker, det var många år sedan jag senast hört den. När jag sedan såg och fotograferade en koltrast i samma träd trodde jag att jag hört fel. På hemvägen, när koltrastsången började mattas av, mötte jag en kvinna med en hund som sa att hon hörde näktergalen från Terrassen. Nu hörde jag den också, från ungefär samma träd jag lyssnat vid tidigare. Det var nog näktergalen jag hörde redan då. Men nu var det så mörkt att jag vare sig kunde se eller fotografera den. Men jag fick i vart fall höra den!
Naturdagboken Start Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Svante vid Trekantsparken omgiven av diverse andra fåglar
Fiskmås på gren och skrattmås under
Skrattmåsar på gren
Svea ruvade i boet
Sjungande koltrast på Terrassen
Ringduva vid Matningsviken
Magnoliablomma vid Anticimex
Magnoliablomma vid Anticimex
Nästan helt utslagna syrener vid Sportfiskarna
Månstrimma i vassen
Svea ruvade vaksamt även på natten
I det här trädet på Terrassen satt nog också näktergalen
Sent sjungande koltrast på Terrassen