20 maj. Knölsvanarna låg på ägg

Jag fotograferade knölsvan, kanadagås, gräsand, skrattmås, fiskmås, silltrut, stadsduva, snöskata, koltrast, talgoxe och sädesärla.

Idag var det rena sommarvärmen, långt över 20 grader när jag gick ut vid tvåtiden. Solen sken och det var vindstilla. Många människor låg avklädda och solade på gräsmattorna men jag såg inga som badade.

Knölsvanarna ligger på ägg
Svanarna låg nu på ägg på samma ställe som förra året. D v s ännu så länge har jag bara sett Svea i boet. Liksom tidigare år får hon ta grovjobbet där medan Svante glider omkring på sjön och låter sig matas. Idag träffade jag på honom vid Trekants-
parken tillsammans med några kanadagäss och ett stort antal skrattmåsar och gräsänder. Där fanns också en fiskmås och några stadsduvor. Plötsligt blev Svante tydligen irriterade på kanadagässen och jagade bort dem. Men de återkom nästan lika fort som han själv.
Svante tillsammans med andra fåglar vid matningen vid Trekantsparken
Svante tornade upp sig och började jaga kanadagässen
Svante på stolt återväg från jakten
Men gässen var tillbaka nästan lika snabbt som Svante

Däremot kunde jag inte se några sothöns där och heller inte något sothönsbo. Det kanske inte blir någon häckning av dem där i år. Det är i så fall första gången på många år som de uteblir. De fick ju två kullar där förra året så de kanske förtog sig då.

Silltrut på Bron


I övrigt såg jag få fåglar, såväl på sjön som runtomkring. Det kan ju bero på att de flesta nu ligger på ägg. En ensam andhona i Matnings-viken och en silltrut på Bron var allt som fastnade på bild.

Silltrut på Bron

Bl a snöskata, koltrast och talgoxe vid Tomtplatsen
Jag slog mig ned i kanske en halvtimma på tomtplatsen på Sluttningen mot Nybohov för att se vad som hände där. När man sitter stilla en stund brukar ju de, som gömt sig när jag kom, komma fram. När jag kommit till ro var ljudmattan av fågelkvitter nästan öronbedövande. Jag är ju inte så bra på fågelljud men jag kunde urskilja främst koltrast, rödhake och bofink. Men de flesta höll till uppe i lövverken, så det blev bara de här bilderna därifrån.
Snöskata på Tomtplatsen

Blommande blåbär och skogsviol


När jag kom upp på Sluttningen såg jag blommande blåbärsris bredvid gångvägen.

Skogsvioler blommande på många ställen på sluttningen. De första träffade jag på strax ovanför trappan från Blommens-berg.

Blommande blåbärsris

Blommande kastanjer och andra träd
I Trekantsparken blommade kastanjerna. Eller för att vara mer exakt hästkastanjerna, de vi har här är ju inte äkta kastanjer. På andra ställen hade de inte kommit lika långt. Men många andra träd blommade också. Här är en kavalkad på den.
Blommande kastanj i Trekantsparken
Blommande kastanj i Trekantsparken
Blommande hägg vid Trekantsstranden
Naturdagboken Start Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Svea ruvade i boet
Skrattmåsar vid Trekantsparken
En fiskmås betraktade jakten
Stadsduva vid Trekantsparken
Gräsand, hona, i Matningsviken
Snöskator på Tomtplatsen
Koltrast på Tomtplatsen
Talgoxe på Tomtplatsen
Sädesärla nedanför Sluttningen
Blommande blåbärsris
Skogsvioler ovanför trappar från Blommensberg
Skogsvioler ovanför trappar från Blommensberg
Delvis utslagen kastanj i Trekantsparken
Blommande träd
Blommande träd
Blommande träd