31 maj. Årets första sothönsungar - och andungar

Jag fotograferade knölsvan, kanadagås, sothöna, gräsand, fiskmås. stadsduva,
skata, kråka och gråsparv.

Efter en tveksam morgon utvecklades vädret till att bli näst intill perfekt för en promenad; solsken, vindstilla och drygt 20 grader. Naturligtvis kunde jag inte hålla mig inne.

Årets första - och enda(?) - sothönsungar
Jag satt ock pratade med en person vid det gamla svanboet när jag såg en av de sothönor, som häckat i träden intill, simma runt innanför vassen och ivrigt kommunicera med den andra sothönan, som fanns vid boet. Tydligen gavs det klartecken, för strax kom den andra sothönan ut med sex små ungar i släptåg.
Den andra sothönan ut med sex små ungar i släptåg


Nyfödda sothöns-ungar är bland de fulaste jag sett, men med deras punkar-liknande "frisyrer" är de oerhört charmiga. Relativt snart kommer de att se ut mer som andra fågel-ungar.

Nyfödd sothönsunge - inte vacker men oerhört charmig

Tyvärr ser det ut som om det här blir den enda kullen med sothönsungar i år. Jag har inte sett någon annan påbörjad häckning. Men tidigare år har det ibland dykt upp en kull jag inte haft koll på. Vi får väl hoppas på det i år också.

Årets första kull med gräsandsungar


Strax därefter såg jag årets första kull med andungar. En hona kom utmed Bron med tio små andungar i släptåg. Det var nog de minsta andungar jag någonsin sett.

Gräsandshonan räknade in de tio ungar vid Bron

Hon försökte få in dem i bassängerna innanför Bron, antagligen för att de skulle vara mer skydda där där än utanför. Bl a borde de slippa angrepp underifrån från gäddor, som väl tar en del nykläckta fågelungar. Men ungarna vågade eller kunde inte ta sig över den presenning, som finns under Bron. I stället fick hon söka skydd för dem i strandvegetsationen strax utanför Bron.

Knölsvanarna såg ut att ha fem ägg
Så långt i sin häckning hade inte svanarna kommit. De blir väl inte klara förrän fram emot midsommar. Men när jag tittade på Svea i boet reste hon på sig och började vända på sina ägg. Såvitt jag kunde se fanns det åtminstone fem ägg i boet. Vi får väl hoppas att det går bättre för dem i år än tidigare.
Svea reste sig och visade de fem äggen

Kanadagäss m fl vid stranden av Trekantsparken


Vid stranden av Trekantsparken pågick som vanligt fågelmatning. Det var främst fem kanadagäss som höll sig framme på land. Men runt omkring fanns andra fåglar: fiskmåsar, skrattmåsar, stadsduvor och en kråka. Men jag saknade Svante. han brukar ju vara här när det vankas mat.

Bl a fem kanadagäss blir matade vid Trekantsparken

Svaret fick jag när jag fortsatte utefter Trekantsstranden. Då såg jag Svante komma från Badet med full fart dit. Han hade väl blivit matad där och var nu på väg mot nästa restaurang.
Skata i Trekantsparken
Gråsparv i bo(?) hos Sportfiskarna
Svante i full fart från ena restaurangen till det andra
Naturdagboken Start Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

En sothöna var ute på vattnet och rekade
Den andra kom dit med ungarna
Några av sothönsungarna
En av sothönungarna
Ungarna började röra sig mer hemtamt
Gräsandshonan kom med sina tio ungar utefter Bron
Honan lotsade in ungarna i skydd av strand-vegetationen
När jag kom ruvade Svea som vanligt
Svea reste sig och började vända på äggen
Kanadagås vid Trekantsparken
Fiskmåsar på den vanliga grenen
Även stadsduvor kan posera på stenarna i vattnet
Kråka vid stranden av Trekantsparken