12 mars. Många talgoxar och blåmesar i Doftparken och Fågelparadiset

Jag fotograferade pilfink, gråsparv, blåmes, talgoxe och skata.


I flera nätter har det varit 10-20 grader kallt. På dagarna har det varit soligt med temperaturer kring noll. Idag var solskenet inte så klart men det var några grader varmt när jag gick ut vid ettiden.

Gångvägarna var ishala och man fick gå försiktigt. Man fick antingen gå eller leta fåglar, det gick inte att göra båda samtidigt.

Banan var välplogad på isen men få använde den

Talgoxar, blåmesar och några gråsparvar i Doftparken
Idag såg jag mest talgoxar och blåmesar kring tailgbollarna i Doftparken. En del av dem letade också frön på marken på kullen intill.

Några gråsparvar syntes kring skatboet, som de använt som skydd under vintern
Talgoxe i Doftparken

En ensam gråsparv under taket på Sportfiskarna
Det satt en ensam gråsparvshona under taket på Sportfiskarna. Det var den första jag sett i år. De brukar ju ha sina bon där senare på våren.

Blåmesar, talgoxar och pilfinkar i Fågelparadiset
Även idag var det gott om fåglar i Fågelparadiset, men de hade tagit nya platser. Talgoxar och blåmesar dominerade kring fröautomaten och talgbollarna som tidigare varit pilfinkarnas revir. De i sin tur hade lagt beslag på gråsparvarnas buske. Gråsparvar såg jag överhuvudtaget inte till där idag.
Talgoxe vid talgboll i Fågelparadiset
Talgoxar och blåmes kring fröautomaten i Fågelparadiset
Blåmes vid talgboll i Fågelparadiset

Snart dags för ringduvorna?
Jag fortsatte förbi buskarna på gräsmattan och Matningsviken utan ett se en enda fågel. Jag stod ett tag och tittade in i Dungen och tänkte på att jag förra året foto-
graferade den första ringduvan - årets första flyttfågel - den 18 mars här. Med tanke på nattkylan och den isiga snön lär det väl dröja ett tag innan det är dags i år.

Skator i Trekantsparken


Jag vände här och gick hemåt på gångvägen. I Trekantsparken såg jag ett gäng med skator uppe i ett träd invid Fruktparken. De börjar ju samla ihop sig och bli aktiva så här på senvintern, liksom koltrastarna. Men jag har ännu inte hört de senares flöjtande. Men så småningom kommer nog våren även i år!

Skator i Trekantsparken