21 mars. Ett par grönfinkar på Terrassen

Jag fotograferade grönfink, gråsparv, blåmes, talgoxe, koltrast, snöskata och skata.

Den soliga perioden med extremt kalla nätter och omkring noll på dagarna varade till den 18 mars. Då mulnade det på och började snöa så smått. Dagen därpå snöade det intensivt så att det blev ett cirka decimetertjockt täcke med lössnö. Samtidigt blåste det en del och var kallt, ca 5 grader, även på dagtid. På vårdagjämningen den 20 mars började solen komma tillbaka. Lössnön på isen hade då blåst ihop i små drivor. Idag var det strålande sol och ca 4 grader kallt när jag gick ut vid elvatiden.
Det började snöa den 18 mars
Solen kom tillbaka igen
den 20 mars
Strålande sol den 21 mars

Gråsparvar, blåmesar och en koltrast i Doftparken


En del gråsparvar rörde sig kring det gamla skatboet i Doftparken. Några småfåglar åt på talgbollarna bredvid. På mina bilder på dem fastnade bara blåmesar, men det kan ha varit andra också där. I trädet bredvid satt en koltrast alldeles stilla och tittade på.

En ensam koltrast, hane, satt i trädet och tittade på

Gråsparvar, talgoxar och en snöskata i Fågelparadiset
Det var inte lika många fåglar som sist idag i Fågelparadiset, men en del fanns det. En snöskata mötte redan vid komposten på vägen dit. Ett par talgoxar och några gråsparvar höll till kring fröautomaten och talgbollarna. Någon enstaka gråsparv sitt inne i deras vanliga buske. Men det var nog vad jag såg.
Snöskata vid komposten vid Fågelparadiset
Gråsparvar i Fågelparadiset

Ett par grönfinkar på Terrassen
Jag fortsatte bortåt, först till Matningsviken och sedan ut på isen fram till Anticimex för att kanske få syn på några blåmesar eller talgoxar, som så här års krukar hålla till i buskarna och träden vid stranden där. Men jag såg inte ett liv. När jag sedan gick upp på Terrassen såg jag rätt många livliga talgoxar utan att få någon bild på dem. Och det är väl bara att inse att det nog dröjer länge än innan ringduvorna vågar sig hit. för att inte tala om andra flyttfåglar!

Uppe i ett träd såg jag dock ett par grönfinkar. Hanen satt och sjöng på en gren och honan kom dit och slog sig ner i närheten. Men avståndet var stort och bilderna därefter.
Grönfink, hane, på Terrassen
Grönfink, hona, på Terrassen

Skator utefter Trekantsstranden


Skatorna bryr sig tydliigen inte om kylan utan börjar redan få vårkänslor. Det fanns ganska många av dem i olika träd utefter Trekants-stranden och i Trekants-parken. En satt också på taket till Ahlsells med god utsikt men på för långt håll för mig.

Skata vid Trekantsstranden