30 mars. Årets första snödroppar vid Trekanten

Jag fotograferade gråsparv, talgoxe, koltrast och skata.

Högtrycksvädret med kalla nätter (ca 5 minusgrader) och soliga varma dagar (ca 5 plusgrader) har fortsatt. Fast idag var det "bara" två grader varmt när vi gick ut vid tvåtiden. Den plogade banan på isen såg mycket bra ut på morgonen men på eftermiddagen hade isytan luckrats upp ordentligt. Bara några få skridskoåkare var ute på den. Ytterligare ett vårtecken var att isen på några ställen började släppa utefter stranden så att det blev små rämnor av öppet vatten i skarven. Det betyder att vi kan vänta oss de första gräsänderna och kanske sothönsen mycket snart.
Isen började luckras upp på eftermiddagen
Det fanns några få skridskoåkare på isen
Isen började släppa här och var vid stranden

Även om isen försvunnit alltmer från gångvägarna finns det fortfarande partier med ojämn is och mycket stora halkrisker, som krävde försiktighet.

Gråsparvar samt en koltrast och en talgoxe i Fågelparadiset
Jag trodde att det soliga och relativt varma vädret skulle locka många fåglar idag. Men så var det inte. I Fågelparadiset såg jag först bara en ensam koltrast och en enda gråsparv. Så småningom såg jag några fler gråsparvar i deras vanliga buske och en talgoxe på andra sidan gångvägen.
Koltrast, hane, i Fågelparadiset
Gråsparv, hane, i Fågelparadiset,

Några skator och gråsparvar samt en koltast utefter Trekantsstranden


Några skator flaxade runt utanför förskolan. De håller väl på att bilda par inför årets häckningssäsong.

I de låga buskarna vid gräsmattan fanns som vanligt några gråsparvar, men färre än vanligt.

En koltrast satt intill buskarna. En snöskata försvann in bland dem innan jag hann få den på bild.

Gråsparvar i buskarna vid Trekantsstranden

Årets första snödroppar vid Trekanten nedanför Terrassen
Nedanför terrassen hade årets första snödroppar slagit ut. D v s de första jag såg vid Trekanten. Jag såg ju några frusna snödroppar intill en husvägg i Örnsberg redan den 3 februari. Men här fanns det nu ett riktigt friskt bestånd samt några enstaka bredvid.
Årets första snödroppar vid Trekanten

Här fanns också bladkvaster från påskliljor. De gula bladtopparna ser ju på avstånd nästan ut som blomknoppar.

Men sedan var det slut på det roliga. Jag såg visserligen att vårt vanliga blåsipps-stånd vid Blommensbergsviken nu var snöfritt men jag brydde mig inte om att leta knoppar. Det borde vara för tidigt för det.

Vi gick ner och hem över isen, för gångvägen såg livsfarlig ut med isen som sluttade mot sjön. Jag gick sedan upp på land mot Doftparken. Den isiga trappan gick bra men på den släta gångvägen där ovanför gjorde jag årets första vurpa just när jag såg fåglarna där. Jag klarade mig bra men det gjorde inte kameran. Så det blev inga fler bilder på den här promenaden.