24 juni. Knölsvansfamiljen i Badet. Hägern på blixtvisit

Jag fotograferade knölsvan, gräsand, sothöna, skrattmås, gråhäger och stare.


Vädret var mycket växlande. När det såg hyggligt ut efter lunch gjorde vi oss i ordning för en promenad. Men när vi väl kom ut hade det börjat regna. Vi sökte skydd vid glasskiosken innan vi gav upp och gick hem.

Vid fyratiden däremot fanns det mest blå himmel och vita ulliga stack-moln. Då kom vi iväg ut runt sjön.

Sommarhimmel över Trekanten

Svanfamiljen vid Badet
Just då såg vi inte svanfamiljen hemifrån men vi gissade att de som vanligt fanns nära Badet. Så vi skyndade dit. Och där fanns de bland den sjögräs som nu hunnit växa upp till ytan ett tiotal meter ut. De låg och betade. Även ungarna åt för fullt på sådant som deras korta halsar räckte ner till.När några människor började mata gräsänder inne vid stranden simmade även svanfamiljen in mot land. Svante simmade först följd av Sara och ungarna på rad. Väl inne vid land ställde sig Svante som vanligt i strandkanten i vaktposition. Sara höll till strax utanför med ungarna. En av ungarna simmade ensam in till land flera meter från Sara. Såvitt jag kunde så åt ungarna dock ingenting inne vid land.

När matningen upphörde simmade hela familjen ut igen i samlad formering. Fler stillbilder på detta finns här.

Gråhägern på blixtvisit
Medan vi tittade på svanfamiljen i Badet såg vi ovanför oss vår gamla häger, komma flygande.Den har tidigare bott vid sjön många somrar. Nu kom den flygande från Trekantsstranden, gjorde en sväng över oss och flög tillbaka därifrån den kom. jag såg inte om den slog sig ner någonstans före eller efter svängen över oss.


Hans numera sällan återkommande visiter piggar alltid upp. Även om den ser märklig ut när den står bland träden här vid Trekanten ser den ännu mer märklig ut när den flyger. Den långa halsen är dubbelvikt och benen hänger ut långt bakom kroppen och stjärten.

Gråhägern flög en sväng över Badplatsen


Sothönsungar vid och starfamilj i Trekantsparken
Sothönsungarna vid Trekantsparken börjar nu bli så stora att de får följa med föräldrarna även utanför det skyddade lövverket de växt upp i. Nu såg vi dem komma från Sportfiskarna utefter stranden tillbaka hem. En förälder simmade långt före och alla ungarna kom i samlad tropp en bit efter.
De tre sothönsungarna ute på öppet vatten

På gräsmattan i Trekantparken gick en starfamilj med en vuxen och tre ungar och letade efter något ätbart. De stannade alla till då och då och gjorde sina fynd.

Skrattmåsar, främst vid Trekantsparken
Lite överallt, främst vid Trekantsparken satt skrattmåsar på lite upphöjda platser, där de hade bra koll på läget.
Skrattmås på sten vid Trekantsparken
Skrattmås på den vanliga pinnen vid Trekantsparken
Skrattmås på en soptunna i Trekantsparken

Ovh på taket till Ahlsells verkade alla ungar må bra.

Lite midsommarblomning som avslutning
Prästkrage, hundlokor och smörblommor vid Södra Stranden
Smörblommor vid Södra Stranden
Röllika i trekantsparken