20 juni. Knölsvansungarna ute på vattnet

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, stadsduva, skrattmås, fiskmås och strandskata.

Det var soligt och redan nära 20 grader varmt när jag gick ut vid elvatiden. Det var ju ovanligt tidigt för mig.

Svanfamiljen utanför Badet
Skälet var att jag sett svanfamiljen nära Badet från min balkong. Bäst att passa på, tyckte jag. Väl där såg jag att de låg samlade ett trettiotal meter ut på vattnet, kanske ett femtiotal meter från själva badstranden. Större delen av tiden höll sig föräldrarna på var sin sida av ungarna. När de förflyttade sig simmade Svante oftast först medan ungarna höll sig kring Sara. Men ibland gav sig någon av dem iväg och följde Svante i spåren. Motljuset från alla möjliga fotovinklar störde en del men gjorde andra bilder mer spännande.
Ungarna samlade kring Sara
Ungarna i rent motljus
Några ungar följde tätt efter Svante

Sothönsungar, skrattmåsar och stadsduvor vid Trekantsparken


Även om svanfamiljen var huvudmålet för dagens utflykt såg jag en del fåglar även vid stranden av Trekantsparken. Ett par av sothöns-
ungarna skymtade inne bland träden bakom den trädstam de brukar hålla till på. Fyra skrattmåsar satt idag på den gren ute över vattnet de brukar sitta på. Och på stranden var det gott om stadsduvor.

Stadsduva vid Trekantsparken

Strandskatorna och fiskmåsarna på taket


Ungarna på taket till Ahlsells växer till sig snabbt. Till skillnad från tidigare år är fiskmåsungen äldre och betydligt större än strandskate-ungarna. Men alla rör sig numera ganska fritt över taket. Idag såg jag en strandskata med alla ungar kring fiskmåsboet på bortre delen av taket medan fiskmåsungen höll till nära strandskate-
boet.

Strandskata med ungar kring måsboet

Lite senare satt de vuxna på framkanten medan två av strandskateungarna sprang omkring nedanför. Den tredje strandskateungen var tillsammans med fiskmåsungen i den bortre delen innan de tillsammans anslöt sig till de övriga.
Övervakande strandskata på framkanten av taket
Två strandskateungar vid föräldrarna
Fiskmåsungen och en strandskateunge tillsammans i bortre delen