3 juni. Årets första andungar

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, vigg, gräsand, strandskata, fiskmås, skrattmås och skata.

Vädret den sista veckan har varit förfärligt. Igår sattes nytt köldrekord för Stockholm i juni, bara 4 grader över noll. Samtidigt ösregnade det större delen av dagen och kulingvarning hade utfärdats. Det var kulmen på en vecka med allmänt betydligt sämre väder än tidigare.

Idag var det lite mer drägligt. Det var visserligen mycket grått och egentligen för mörkt för att kunna fotografera redan tidigt på eftermiddagen. Regnet hängde i luften men det blev bara några regnstänk av det. Det blåste också en del, men inte så mycket som igår. Temperaturen hade dock stigit till närmare 15 grader på eftermiddagen. På det hela alltså ganska OK.

Årets första andungar
Idag såg jag de som för mig var årets försts andungar. Det var två ungar som jag såg vid Badet, men som snabbt försvann in under träden bredvid Badet. Det här var allt jag fick i bildväg av dem.

Åtminstone 3-4 sothönsungar kvar vid Trekantsparken
Vi fick titta och lyssna länge innan vi hörde sothönsens läte från de yttre delarna av av lövverket nedanför Trekantsparken. Efter ett tag såg vi de vuxna sothönsen, som hämtade mat till sina ungar. Vi försökte se vart de tog vägen och såg då först en unge och sedan en unge till inne i lövverket. Lite senare kunde vi också skymta en tredje och kanske också en fjärde unge. Men det såg ut som om åtminstone några av de från början sju ungarna nu försvunnit. Men så blir det ju ganska ofta.
Sothönsunge vid Trekantsparken

Idag såg jag dock en annan sothöna i sjön. Den stod i något som såg ut att vara början till ett traditionellt sothönsbo av vass. Men jag tror att det är försent för att de ska bli sothönsungar där. Och dessutom såg den ut att vara helt ensam.

Svanarna fortsatte att ruva

Svante höll till vid Trekants-parken där han omväx-lande tiggde mat och letade efter ätbart på botten.

Sara låg i boet och sov i lugn och ro. Det är väl 1-2 veckor kvar innan det blir dags fär äggen att kläckas.
Svante tigger mat vid Trekantsparken

En vigg och många skrattmåsar vid Trekantsparken

Det fanns ganska många skrattmåsar vid Trekants-parken. Idag lyckades så mycket som fyra skratt-måsar samsas på den gren med god utsikt över vattnet, som de brukar vilja ha för egen del.

Lite längre ut på vattnet låg en ensam vigghane. Jag vet inte om den var nöjd med det eller om den egentligen ville in till land men inte vågade. Viggarna blev ju mobbade där på förra promenaden.
Fyra skrattmåsar på samma pinne

Fiskmåsarna på taket har nog en unge
Det var ju en vecka sedan fiskmåsarna på taket slutade ruva men jag har inte sett någon unge förrän tidigt i morse. Då fanns det en i boet medan en vuxen mås höll vakt från muren ovanför. Annars har den antagligen oftast hållit till nära muren mot mig så att jag inte kunnat se den, d v s nära strandskateboet. De vuxna måsarna har ju ständigt hållit vakt där. Det var alltså inte strandskatan de vaktade även om det såg så ut..
Fiskmåsunge i boet
Fortfarande ruvande strandskata

Blomsterprakt i Doftparken
Många blommor blommade i Doftparken.
Blomsterprakt i Doftparken