6 juni. Ännu en gräsandsunge. Bilder även på fiskmås- och sothönsungar


Jag fotograferade knölsvan, sothöna, vigg, gräsand, strandskata, fiskmås, skrattmås, snöskata och gråsparv.

Morgonen var ganska grå och kylig, men på eftermiddagen kom solen fram allt mer. Det var praktiskt taget vindstilla och temperaturen steg på eftermiddagen till 15-16 grader.

Det allt bättre vädret lockade ut ganska många människor på gräsmattorna i Trekantsparken. Det var ju nationaldag och därmed helgdag.

Men mer blågult än på bilden till vänster blir det inte här.

Blågult i Doftparken

Fiskmåsungen på taket nu på tydliga bilder
Idag fick jag äntligen tydliga bilder på fiskmåsungen på taket till Ahlsells. Därmed blev jag säker på att det finns en, och bara en, unge där. Den stod alldeles ensam intill det bo där den blivit kläckt. Såvitt jag kunde se fanns det då ingen vuxen mås på den delen av taket. De höll sig fortfarande mest till muren på takets framkant, intill den fortfarande ruvande strandskatan.

Årets andra kull med gräsandsandungar - men bara med en unge

Idag fick jag också se en mycket liten kull med gräsandsungar, så liten att den bara bestod av en enda unge. Den följde sin mamma bland träden vid Trekants-stranden. När mamman elegant hoppade upp på en trädstam i vattenytan fick ungen kämpa hårt för at komma upp. Men så småningom gick det.
Gräsandsunge med mamma vid Trekantsstranden

Nu tre sothönsungar kvar vid Trekantsparken
Idag blev det alldeles klart att det fanns tre sothönsungar kvar vid Trekantsparken. De hade lämnat skyddet inne i lövverket över vattnet och höll nu till precis i strandkanten, endast skymda från land av en trädstam. Föräldrarna samlade mat i närheten och kom ideligen in med sina fynd. De möttes varje gång av en eller två ungar, som fick sin mat ute på vattnet. När en av de vuxna klev upp på land kunde jag fotografera deras märkliga fötter. Det är vanliga fågelklor som sannolikt är på väg att ombildas till traditionella simfötter. Om bara evolutionen får fortsätta.
Sothönsungar vid Trekantsparken

Även idag stod en sothöna i vassen vid det gamla svanboet, men inte på samma ställe som förra gången. Så något bo lär det inte vara frågan om.

Vigg, skrattmåsar och andra fåglar vid Trekantsparken
Det var gott om andra fåglar runt omkring sothönsen vid Trekantsparken.
Stadsduva vid stranden av Trekantsparken

Skrattmås vid stranden av
Trekantsparken

Snöskata vid Matningsviken
Gråsparv, hane, vid Sportfiskarna Fiskmåsar i Trekantsparken

Knölsvanarna fortsatte att ruva
En av svanarna pysslade i sitt bo. Den vände på äggen, lade sig tillrätta på dem och började noppa dun på sig för att klä in äggen med. Det får den väl fortsätta med någon vecka till innan det är dags för kläckning. Den andra svanen - Svante om jag gissade rätt - såg jag inte till på hela promenaden.