13 juni. Ännu inga knölsvanungar men en hel del andra ungar

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, vigg, strandskata, fiskmås, skrattmås och gräsand.

Det var på eftermiddagen mycket växlande molnighet med ömsom regnskurar, ömsom solsken. Det var vindstilla med en temperatur strax under 20 grader.

Sara ruvade fortfarande


Nu är vi många som väntar på svanungarna, men idag hade de ännu inte kläckts när jag passerade svanboet på eftermiddagen. Sara låg i boet och halvsov medan Svante simmade utan-för boet för att kunna finnas till hands. Men nu kan det inte vara långt kvar innan det är dags.

Sara halvsov i boet

Sothönsungarna vid Trekantsparken ändrar skepnad
När sothönsungarna är nykläckta är de klädda med små, ganska mörka dun. Hjässan är kal och röd, omgiven av långa gula strån. En verklig punkarfrisyr tycker vi som var med på den tiden.

Nu är de inte bara större. Dunen är tjockare och ljusare och täcker även huvudet. Halsen och magen är mycket ljusa och ganska kala. Den här skepnaden behåller de till dess de börjar se vuxna ut.

När jag såg dem för första gången idag stod ungarna på det ena av deras vanliga tillhåll, ute på den trädstam som sticker rakt ut i vattnet från stranden.
De tre sothönsungarna väntar på nästa matleverans

Nästa gång stod de på det andra favoritstället, på stranden intill roten på det lig-gande trädet. När föräldrarna kom med mat störtade de iväg för att komma först till maten. Men föräldrarna kom också med annat än mat. jag undrar vad de skulle ha den här pinnen till nu när de inte längre bygger på sitt bo..

Måsar och vigg vid Trekantsparken
Fiskmåsar och skrattmåsar på den vanliga pinnen
Skrattmås ute på vattenytan
Vigghane ute på vattenytan

Gräsandshonan med unge var kvar vid Trekantsstranden


Den gräs-andshona med bara en unge, som jag tidigare sett vid Trekants-stranden, fanns kvar på samma ställe. Nu låg hon och ungen dock uppe på land. Det såg riktigt skönt ut. De verkade heller inte bli störda av att jag gick runt och fotograferade dem.

Gräsandshona med unge vid Trekantsstranden

Det fanns också gott om vuxna gräsänder runt sjön.

Mer om strandskatorna och fiskmåsarna med ungar på taket
Än så länge fanns alla ungarna - tre strandskator och en fiskmås - på taket till Ahlsells kvar.


Strandskateungarna med föräldrar höll oftast till i framkanten på taket. Där fanns oftast också de vuxna fiskmåsarna. Fiskmåsungen däremot såg jag då och då i deras bo närmast husväggen. Ibland hade den sällskap av en vuxen, men allt oftare var alldeles ensam på den del av taket. Men den börjar ju å andra sidan bli ganska gammal.

Alla tre strandskateungarna med en förälder av varje sort

Mer blomsterprakt
Svärdslilja vid Trekantsstramden
Smörblomma vid Södra Stranden